Νέα μικρή έρευνα, αναφέρει ότι καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει το μεταβολισμό περισσότερο από όσο πιστεύαμε.

Η έρευνα, σε 47 ενήλικες, ανακάλυψε ότι η μεγάλη κατανάλωση καφέ (4-8 φλιτζάνια την ημέρα) τροποποιούσε τα επίπεδα στο αίμα περισσότερων των 100 μεταβολιτών. Πολλές από τις επιπτώσεις ήταν αναμενόμενες αλλά λίγες προκαλούσαν έκπληξη.

Ο καφές μειώνει τα επίπεδα ορισμένων μεταβολιτών που συνδέονται με το ενδοκανναβινοειδές   σύστημα. Η μείωση είναι το αντίθετο από αυτό που συμβιώνει όταν κάποιος κάνει χρήση κάνναβης.

Πολλές έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι όσοι πίνουν καφέ συνήθως έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση ορισμένων νόσων, δήλωσε η ερευνήτρια Marilyn Cornelis.

Στα πιθανά οφέλη του καφέ περιλαμβάνονται ο χαμηλότερος κίνδυνος για νόσο του Πάρκινσον, διαβήτη πολλαπλής σκλήρυνσης και ορισμένων καρκίνων.

Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις έρευνες εστιάζουν σε σχέσεις. Εξετάζουν την κατανάλωση όπως αυτή αναφέρεται από τους συμμετέχοντες και τον κίνδυνο που έχουν οι άνθρωποι να νοσήσουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Internal Medicine.

Η έρευνα έγινε σε 47 ενήλικες που έπιναν τακτικά καφέ. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να απέχουν για ένα μήνα και στη συνέχεια να πίνουν 4 φλιτζάνια την ημέρα τον επόμενο μήνα και 8 τον μεθεπόμενο. Συλλέχτηκαν δείγματα αίματος στο τέλος κάθε μήνα.

Γενικά, η κατανάλωση προκάλεσε πολλές αναμενόμενες αλλαγές στο μεταβολισμό.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα εντόπισε ορισμένες προηγουμένως άγνωστες επιδράσεις. Εκτός από τις ενδοκανναβινοειδείς  τροποποιήσεις υπήρχαν τέοιες σε ορισμένους μεταβολίτες που συνδέονται με το σύστημα στεροειδών και το μεταβολισμό λιπαρών οξέων.

Δεν είναι σαφές αν υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία. Νέες έρευνες θα μπορούσαν να εστιάσουν στη σχέση καφέ και ενδοκανναβινοειδών  μεταβολιτών.

Η έρευνα ήταν μικρή και έγινε σε τεχνητή κατάσταση, όπου οι άνθρωποι, από 4 φλιτζάνια αύξησαν την κατανάλωση σε 8.

Πηγές:
Journal of Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;