Άνθρωποι που αγαπούν το κρέας τους να είναι καλοψημένο, μπορεί ενδεχομένως να έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, έδειξε προκαταρκτική έρευνα.

Η έρευνα σε περισσότερους από 100.000 Αμερικανούς ανακάλυψε ότι οι πιθανότητες υπέρτασης ήταν λίγο υψηλότερες σε ανθρώπους που προτιμούσαν το κρέας τους καλοψημένο.

Σε σύγκριση με όσους αγαπούσαν το κρέας λιγότερο ψημένο είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση σε διάστημα 12-16 ετών.

Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Ο Gang Liu, του  Harvard T.H. Chan School of Public Health, δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η μείωση της ποσότητας του κρέατος και η αποφυγή χρήσης μεθόδων υψηλής θερμοκρασίας στο μαγείρεμα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν στην πρόληψη της υπέρτασης.

Η Linda Van Horn, εκπρόσωπος της American Heart Association δήλωσε ότι ο τρόπος μαγειρέματος παράγει χημικές ουσίες που φυσιολογικά δεν είναι παρούσες στον οργανισμό όπως οι HAA και PAH.

Εργαστηριακές έρευνες υποδεικνύουν ότι οι χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στον οργανισμό που θα μπορούσε να συμβάλλει σε υπέρταση και άλλα προβλήματα.

Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει σχέση με την υπέρταση.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο καρδιολογίας στη Νέα Ορλεάνη.

Βασίζονται σε 3 μακροχρόνιες έρευνες σε σχεδόν 104.000 επαγγελματίες υγείας.

Όλοι κατανάλωναν κρέας και δεν είχαν στην έναρξη υπέρταση ή καρδιοπάθεια, όταν έδωσαν πληροφορίες για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους. Τα επόμενα 12 έως 16 χρόνια περισσότεροι από 37.000 συμμετέχοντες εμφάνισαν υπέρταση.

Φάνηκε πως ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος μεταξύ όσων αγαπούσαν το κρέας καλοψημένο.

Άνθρωποι που έψηναν το κρέας τους περισσότερες από 15 φορές το μήνα είχαν 17% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης έναντι ανθρώπων που το έκαναν λιγότερο από 4 φορές το μήνα. Περιλήφθηκαν βόειο κρέας, πουλερικά και ψάρια.

Τα ευρήματα ήταν παρόμοια όταν οι ερευνητές συνέκριναν λάτρεις του καλοψημένου κρέατος με όσους αγαπούσαν το κρέας λιγότερο ψημένο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν την πρόσληψη HAA με βάση τις λεπτομέρειες της διατροφής.

Όσοι ήταν στο ανώτερο 20% της πρόσληψης HAA είχαν 17% μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης σε σχέση με όσους ανήκαν στο κατώτερο 20%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς