Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων υδατανθράκων και ζάχαρης πριν την αγωγή για καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενών για υποτροπή του καρκίνου και θνησιμότητα, αναφέρει νέα έρευνα.

Ασθενείς που κατανάλωναν τους περισσότερους υδατάνθρακες και σάκχαρα το προηγούμενο έτος από την αγωγή κατά του καρκίνου είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Από τους 400 ασθενείς με καρκίνο, στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer, περισσότεροι από 17% εμφάνισαν υποτροπή του καρκίνου και 42 πέθαναν από αυτόν.

Η Anna E. Arthur, καθηγήτρια στο University of Illinois at Urbana-Champaign, δήλωσε ότι σχέσεις ανάμεσα στην πρόσληψη υδατανθράκων και στο αποτέλεσμα στον ασθενή διέφεραν ανάλογα με το είδος και το στάδιο του καρκίνου.

Ωστόσο, η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων λιπαρών και αμυλούχων μετά την αγωγή θα μπορούσε να έχει προστατευτικά οφέλη, πρόσθεσε.

Η Amy M. Goss, καθηγήτρια στο University of Alabama, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας και άλλων μελετών υποδεικνύουν ότι η σύνθεση της διατροφής μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα του καρκίνου.

Υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας φάνηκαν σε ανθρώπους με καρκίνο στη στοματική κοιλότητα που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα ολικών υδατανθράκων, απλών υδατανθράκων και ολικών σακχάρων.

Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Τα πενταετή ποσοστά επιβίωσης μεταξύ αυτών των ασθενών συνεχίζουν να είναι χαμηλά, σε ένα βαθμό επειδή τα συγκεκριμένα είδη καρκίνου συχνά εντοπίζονται σε προχωρημένα στάδια, θέτοντας τους ασθενείς σε υψηλό κίνδυνο υποτροπής.

Πηγές:
International Journal of Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα