Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι παιδιά κάτω των 3 ετών τα οποία υποβλήθηκαν σε αναισθησία έχουν  χαμηλότερο επίπεδο εξυπνάδας σε σχέση με τα υπόλοιπα, δήλωσαν ερευνητές.

Το 2016, ο FDA προειδοποίησε οτι παρατεταμένη αναισθησία πριν την ηλικία των 3 μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ωστόσο, η προειδοποίηση βασίστηκε σε μεγάλο μέρος σε στοιχεία από ζώα.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Anaesthesiology, έδειξε ότι η εξυπνάδα, η μνήμη και αρκετά άλλες μετρήσεις εγκεφαλικής λειτουργίας ήταν παρόμοια σε όσα έλαβαν αναισθησία και σε όσα όχι.

Ο David Warner, της Mayo Clinic, δήλωσε ότι για την πλειοψηφία των παιδιών που υποβάλλονται σε εγχείρηση τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά.

Πρόσθεσε, ότι περίπου το 80% των παιδιών που χρειάζονται αναισθησία  κάτω από την ηλικία των 3 ετών χρειάζονται μόνο μια και είναι σχετικά σύντομη.

Ωστόσο, όσα παιδιά εκτέθηκαν πολλές φορές στην αναισθησία είχαν μέτριες πτώσεις στη λεπτή κινητικότητα αλλά οι γονείς τους ανέφεραν περισσότερα προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι γονείς των οποίων τα παιδιά υποβλήθηκαν σε αναισθησία  μια φορά, κάτω από την ηλικία των 3 ετών, ανέφεραν περισσότερα προβλήματα με ικανότητες γνωστές ως εκτελεστικές λειτουργίες αλλά όχι με άλλες συμπεριφορές.

Οι ερευνητές μελέτησαν 997 ανθρώπους που εκτέθηκαν στην αναισθησία πριν τα τρίτα τους γενέθλια.

Πέρα από την έκθεση, οι 3 ομάδες ασθενών ταιριάστηκαν  για να είναι όσο παρόμοιες γινόταν.

Αρκετές ακόμα έρευνες δείχνουν λίγες ενδείξεις ότι μια μόνο αναισθησία συνδέεται με σημαντική βλάβη.

Ο Warner δήλωσε ότι αν και έχει ορισμένες ανησυχίες για τα παιδιά που υποβάλλονται πολλές φορές σε αναισθησία είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα δεν μας επιτρέπουν να καταλήξουμε ότι η αναισθησία  καθαυτή δημιουργεί προβλήματα. Πρόσθεσε, ότι μπορεί να συμβάλλουν άλλοι παράγοντες, όπως οι καταστάσεις που κάνουν απαραίτητη την εγχείρηση.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ανακαλύφθηκαν ορισμένα προβλήματα σε μερικά από αυτά τα παιδιά σημαίνει ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, πρόσθεσε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας