Ακόμα και αν κάποιος δεν είναι παχύσαρκος, το πολύ λίπος στην κοιλιά θα μπορούσε να βλάψει την καρδιά του, αναφέρουν ερευνητές.

Ο Dr. Jose Medina-Inojosa, δήλωσε ότι άνθρωποι με φυσιολογικό βάρος αλλά κοιλιακή παχυσαρκία έχουν περισσότερες πιθανότητες καρδιακών προβλημάτων σε σχέση με ανθρώπους χωρίς, ακόμα και αν είναι παχύσαρκοι σύμφωνα με τον ΔΜΣ.

Η έρευνα περιέλαβε 1.700 ανθρώπους 45 ετών και άνω οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από το 2000 έως το 2016.

Όσοι είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ αλλά υψηλά επίπεδα κοιλιακού λίπους είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, να υποβληθούν σε μεθόδους διάνοιξης των μπλοκαρισμένων αρτηριών ή να πεθάνουν από καρδιακά προβλήματα σε σχέση με ανθρώπους χωρίς κοιλιακό λίπος.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της European Society of Cardiology στη Λουμπλιάνα.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι αν κάποιος έχει λίπος γύρω από τη μέση και είναι μεγαλύτερο από το μέγεθος των ισχίων θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό για την αξιολόγηση του κινδύνου καρδιαγγειακής υγείας και κατανομής λίπους. Αν έχει κεντρική παχυσαρκία, στόχος είναι η απώλεια από την περίμετρο μέσης παρά η απώλεια βάρους.

Ο Medina-Inojosa πρόσθεσε ότι οι γιατροί δεν θα πρέπει να υποθέτουν ότι άνθρωποι με φυσιολογικό ΔΜΣ δεν έχουν κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Σημείωσε, ότι η νέα έρευνα παρέχει ενδείξεις ότι οι γιατροί θα πρέπει επίσης να μετρούν την κεντρική παχυσαρκία για να έχουν καλύτερη εικόνα σχετικά με το αν ένας ασθενής έχει κίνδυνο.

Πηγές:
European Society of Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας