Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να πίνουν άφθονο νερό κατά την άσκηση ώστε ο εγκέφαλός τους να λαμβάνει τα πλήρη οφέλη της άσκησης, δήλωσαν ερευνητές.

Ο Βrandon Yates, του Spaulding Rehabilitation Hospital στη Βοστόνη, δήλωσε ότι άνθρωποι μέσης και μεγαλύτερη ηλικίας συχνά έχουν διαταραγμένη αίσθηση δίψας, που τους θέτει σε κίνδυνο αφυδάτωσης και μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τα νοητικά οφέλη της άσκησης.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η αφυδάτωση μειώνει την επίδραση της άσκησης και την εγκεφαλική λειτουργία σε νέους ανθρώπους αλλά λιγότερα είναι γνωστά για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Η νέα έρευνα περιέλαβε ποδηλάτες μέσης ηλικίας 55 ετών που έλαβαν μέρος σε μεγάλο ποδηλατικό γεγονός, μια ζεστή ημέρα.

Πριν το ποδηλατικό γεγονός, οι ερευνητές εξέτασαν τους συμμετέχοντες και τους χώρισαν σε 2 ομάδες:Αφυδατωμένους και με φυσιολογική ενυδάτωση.

Οι ποδηλάτες υποβλήθηκαν σε τεστ νοητικών  ικανοτήτων, πριν και μετά τη βόλτα με το ποδήλατο.

Όσοι ανήκαν στην ομάδα φυσιολογικής ενυδάτωσης ολοκλήρωσαν την εξέταση πολύ γρηγορότερα μετά το ποδήλατο παρά πριν, ενώ όσοι ήταν στην ομάδα αφυδάτωσης δεν είχαν μεγάλη βελτίωση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό υποδεικνύει ότι μεγαλύτεροι άνθρωποι θα πρέπει να υιοθετήσουν επαρκείς συμπεριφορές όσον αφορά την ενυδάτωση, ώστε να μειώσουν τη νοητική κούραση και πιθανόν να ενισχύουν τα νοητικά οφέλη της τακτικής άσκησης.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Physiological Society στο Σαν Ντιέγκο.

 

Πηγές:
American Physiological Society

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας