Το άσθμα, το έκζεμα και η αλλεργική ρινίτιδα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, σύμφωνα με νέα έρευνα από την Ταιβάν.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία 46.647 ανθρώπων με αλλεργικές νόσους και 139.941 χωρίς, από το 2000 έως το 2015. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychiatry.

Ο Dr. Nian-Sheng Tzeng, του Tri-Service General Hospital,  δήλωσε ότι η παρακολούθηση της συναισθηματικής τους κατάστασης και ψυχική υγείας θα μπορούσε να συμβάλλει ώστε να αποφευχθούν κατοπινά ψυχιατρικά προβλήματα.

Κανείς δεν είχε μελετήσει τη σχέση μεταξύ των παραπάνω παθήσεων και του συνολικού κινδύνου εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, δήλωσαν ερευνητές.

Σε διάστημα 15 ετών, ποσοστό 10,8% ανθρώπων με αλλεργικές νόσους εμφάνισε ψυχική διαταραχή σε σύγκριση με 6,7% όσων δεν είχαν αλλεργική νόσο.

Σε περαιτέρω ανάλυση, φάνηκε πως άνθρωποι με ατοπική δερματίτιδα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικής διαταραχής σε σχέση με ανθρώπους που είχαν άσθμα και όσοι είχαν αλλεργική ρινίτιδα είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Για να εξηγήσουν τη σχέση, οι ερευνητές  δήλωσαν ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι η φλεγμονή συνδέεται με ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές. Επειδή οι αλλεργίες επίσης εμπλέκονται με τη φλεγμονή είναι πιθανό ενδεχομένως να συμβάλλουν σε ψυχικές διαταραχές στους ίδιους ασθενείς.

 

Πηγές:
Frontiers in Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης