Την κορυφαία ετήσια επιστημονική εκδήλωση των ελλήνων οικολόγων αποτελεί το Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας, που φέτος διεξάγεται από τις 3 έως τις 5 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη σε συνδιοργάνωση με  την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτών Ογκολόγων. Οι ογκολόγοι και  οι ακτινοθεραπευτές είναι οι δύο ιατρικές ειδικότητες που έχουν όλο το βάρος της θεραπευτικής διαχείρισης των καρκινοπαθών στην Ελλάδα.

Νέα ανοσοθεραπευτικά φάρμακα, νέοι θεραπευτικοί στόχοι, καινοτόμες παρεμβάσεις και θεραπείες, φαρμακοοικονομικά ζητήματα, είναι ορισμένα από τα θέματα που αναπτύχθηκαν από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές. 

Αναφερόμενος στις νέες θεραπείες ο ογκολόγος -παθολόγος και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου Αναστάσιος Μπούτης δήλωσε: «Η ανοσοθεραπεία αποτελεί μια μοντέρνα προσέγγιση στο χώρο της ογκολογίας, που έρχεται για να μείνει και να συμπληρώσει ή και να αντικαταστήσει σε αρκετές περιπτώσεις την κλασική χημειοθεραπεία. Πριν από 2 με τρία χρόνια ξεκίνησε η εφαρμογή της με πρώτη ένδειξη τη θεραπεία του μελανώματος, ενώ  σήμερα κυριαρχεί ως θεραπευτική στον καρκίνο του πνεύμονα και διευρύνεται η χρήση της στον καρκίνο του νεφρού, της ουροδόχου κύστεως όπως και σε υποκατηγορίες του καρκίνου του παχέος εντέρου. Πιο ασφαλή φάρμακα, χωρίς τις κλασικές οδυνηρές συνέπειες της τριχόπτωσης και της ναυτίας, διεγείρουν το αδρανοποιημένο από τον καρκίνο ανοσιακό σύστημα και επιτρέπουν στον οργανισμό να καταπολεμήσει τη νόσο. Η δράση των νέων φαρμάκων παρομοιάζεται με «λύσιμο των φρένων» του ανοσιακού συστήματος. Ασθενείς που άλλοτε είχαν δυσμενή πρόγνωση, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, πετυχαίνουν μακροχρόνια σταθεροποίηση με βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Το όνειρο μετατροπής του καρκίνου σε χρόνια νόσο πλέον είναι πολύ κοντά μας».

Μία άλλη νέα κατηγορία θεραπευτικής προσέγγισης με την οποία ασχολήθηκαν οι επιστήμονες του συνεδρίου είναι οι στοχεύουσες θεραπείες. Για αυτές ο κ. Μπούτης τόνισε: «Οι στοχεύουσες θεραπείες  είναι ένας άλλος τομέας ανάπτυξης, όπου ‘έξυπνα’ φάρμακα στοχεύουν εκλεκτικά μόνο τα καρκινικά κύτταρα, με αποτέλεσμα βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα και λιγότερες παρενέργειες. Είναι μια στρατηγική που αναπτύχθηκε τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια και σταδιακά παρεισφρύει σε πολλούς τομείς της ογκολογίας, κάθε φορά για συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών με μότο ‘το κατάλληλο φάρμακο για τον συγκεκριμένο ασθενή’. Η εξατομικευμένη προσέγγιση με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των νέων εργαστηριακών μεθόδων (χαρτογράφηση DNA, μοριακά μονοπάτια καρκινογένεσης, γονιαδιακά τεστ), έρχεται πια να αντικαταστήσει το παρωχημένο «ένα φάρμακο ή μία θεραπεία για όλους».

Όλα τα νέα φάρμακα, οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτόμες προσεγγίσεις κουβαλούν ένα δυσβάστακτο οικονομικό φορτίο για τα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας. Ωστόσο με την κατάλληλη ορθολογική διαχείριση των πόρων στην παρούσα συγκυρία, ο Έλληνας ασθενής έχει πρόσβαση στα περισσότερα από αυτά και δεν υπολείπεται έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης».

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου, ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ότι η  Εταιρεία των Ογκολόγων Παθολόγων ξεκινά καμπάνια lifestyle το αμέσως επόμενο διάστημα, με την οποία  προάγεται ο υγιής τρόπος διαβίωσης, η φυσική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή των καταχρήσεων, με υπενθύμιση των τακτικών προληπτικών εξετάσεων, όπως είναι ο γυναικολογικός έλεγχος και η κολονοσκόπηση στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το σύνθημα της καμπάνιας θα είναι: «Το 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί».

Τέλος στο συνέδριο συζητήθηκε η ανάγκη σφαιρικής αντιμετώπισης των ογκολογικών ασθενών μέσα από οργανωμένα ογκολογικά συμβούλια, αφού η εμπλοκή πολλών ιατρικών ειδικοτήτων με το συντονισμό του ογκολόγου αποδεδειγμένα οδηγεί σε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα. Η λειτουργία των συμβουλίων έχει θεσμοθετηθεί πλέον επίσημα, εφαρμόζεται ευρέως και φέρνει τον ογκολογικό ασθενή στο επίκεντρο της προσοχής, με στόχο την ίαση σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;