Χρήση σάουνας φινλανδικού τύπου θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, υποδεικνύει έρευνα παρατήρησης επιστημόνων από το University of Bristol.

Η έρευνα έγινε σε 1.628 ανθρώπους ηλικίας 53 έως 74 ετών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεσήλικες και ηλικιωμένοι άντρες και γυναίκες που έκαναν σάουνα 4-7 φορές την εβδομάδα είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους έκαναν μια σάουνα την εβδομάδα.

Τα στοιχεία συλλέχτηκαν σε διάστημα 15 ετών και τα αποτελέσματα παρέμειναν σταθερά, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και άλλους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι υψηλές θερμοκρασίες στη σάουνα μπορεί ενδεχομένως να βελτιώνουν τη ροή του αίματος, η οποία με τη σειρά της μπορεί ενδεχομένως να περιορίσει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και σε μικρότερο βαθμό του αιμορραγικού.

Έδειξαν επίσης ότι τα αποτελέσματά τους δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε  χαμάμ και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σύγκριση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν σάουνα έναντι όσων δεν χρησιμοποίησαν ποτέ.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management