Μωρά των οποίων τα μάτια αντιδρούν πιο έντονα από το φυσιολογικό στο δυνατό φως, έχουν υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με αυτισμό σε σύγκριση με αυτά των οποίων τα μάτια αντιδρούν φυσιολογικά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Ερευνητές του Uppsala University και του Karolinska Institutet ισχυρίζονται ότι το εύρημα στηρίζει προηγούμενες έρευνες ότι οι αισθητηριακές διαδικασίες παίζουν ρόλο στον αυτισμό.

Η έρευνα συνδύασε σουηδικά στοιχεία με αυτά παρόμοιας έρευνας, σε νεογνά με μεγαλύτερης ηλικίας αδερφούς που είχαν αυτισμό, η οποία πραγματοποιήθηκε από το University of London.

Οι ερευνητές περιέλαβαν στην έρευνα 147 μωρά, 9 ή 10 μηνών με μεγαλύτερο αδελφό που είχαν αυτισμό και εξέτασαν την αντίδραση της ίριδος στο φως.

Ομάδα ελέγχου περιέλαβε 40 επιπλέον μωρά.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μωρά των οποίων η ίριδα συστελλόταν σε μεγαλύτερο βαθμό ήταν πιο πιθανό να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για τον αυτισμό στην ηλικία των 3 ετών, και ότι η ποσότητα συστολής συνδεόταν άμεσα με την ένταση των συμπτωμάτων αυτισμού.

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο