Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών, με σκοπό την επαρκή και αξιόπιστη ενημέρωση των γυναικών αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας  για αυτή την ασθένεια.

O καρκίνος των ωοθηκών παρόλο που είναι μια  λιγότερο συχνή νεοπλασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας  ή τον καρκίνο του ενδομητρίου, είναι  περισσότερο φονικός. 

Κάθε γυναίκα στον κόσμο κινδυνεύει να αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών και αποτελεί  σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την τέταρτη συχνότερη αιτία θνητότητας από καρκίνο στις γυναίκες.

Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών συχνά συγχέονται με άλλες λιγότερο σοβαρές καταστάσεις όπως οι γαστρεντερικές διαταραχές.  Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η διάγνωση προκύπτει αρκετά αργά, με αποτέλεσμα η θεραπεία της ασθένειας  να γίνεται πιο δύσκολη.  Μόνο, στο 20% των περιπτώσεων καρκίνου των ωοθηκών σήμερα γίνεται έγκαιρη διάγνωση. Ενώ αν διαγνωστεί έγκαιρα, το 93% των γυναικών φτάνει το πλατώ των 5 χρόνων.

Η ενημέρωση για τους παράγοντες  κινδύνου, η γνώση των συμπτωμάτων και των ενδείξεων, καθώς και το οικογενειακό  ιστορικό είναι όλα εξίσου σημαντικά για τον εντοπισμό της νόσου νωρίτερα.

Ο Σύλλογος ΚΕΦΙ και η Ομάδα Ασθενών Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη», στην προσπάθεια σύμπραξης με τις Παγκόσμιες Οργανώσεις που παλεύουν για την ενημέρωση, όπως η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO), η Διαγωνιστική Ομάδα για τον Γυναικολογικó Καρκίνο - η Παναραβική Ερευνητική Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας (GCIG PARSGO) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ομάδων Ασθενών με Γυναικολογικό  Καρκίνο (ENGAGe) συμμετείχε σε μια παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης που ξεκίνησε από το Βερολίνο με το βίντεο «Σοκολάτα» μέσω των κοινονικών μέσων ενημέρωσης.

Είναι μεταφρασμένο σε παραπάνω από 20 γλώσσες και τελεί υπό την υποστήριξη περισσοτέρων από 100 παγκόσμιους συνεργάτες, οργανώσεις και δίκτυα ασθενών, ιατρικών ενώσεων αλλά και τις οικογένειες των ασθενών.

Η Παγκόσμια Πρεμιέρα έγινε στις 8 Μαΐου 2018, όπου οι κοινωνικές κοινότητες, παγκοσμίως για πρώτη φορά, ενώθηκαν με αυτό τον τρόπο για να ενημερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σχετικά με αυτή τη σπάνια αλλά και πολύ σοβαρή γυναικολογική ασθένεια.

Πρωταγωνίστρια του βίντεο κλιπ είναι μια νεαρή γυναίκα, η Nancy Dietze, η οποία σε νεαρή ηλικία, γύρω στα 25 της, έλαβε τη συγκλονιστική διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών. Μετά την διάγνωση όχι μόνο πάλεψε με τον καρκίνο, αλλά επίσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας της ξεκίνησε μια καμπάνια για περισσότερη προσοχή και υποστήριξη σε αυτή την ασθένεια.

Δώρισε αυτό το βίντεο στο Γερμανικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο των Ωοθηκών. Συνιδρυτής του Ιδρύματος και επίσης γιατρός της πρωταγωνίστριας, ο  καθηγητή Jalid Sehouli εντυπωσιάστηκε βαθύτατα από το δώρο της. "Θέλαμε να μοιραστούμε  αυτή την ταινία με όσους περισσότερους  ανθρώπους γίνεται παγκοσμίως.  Έτσι ξεκίνησε η ιδέα να την μεταφράσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες και να την δημοσιεύσουμε σε όλο τον κόσμο".

Χρησιμοποιώντας λίγα αλλά ευαίσθητα λόγια, καταπληκτική μουσική και πολλές σοκολάτες, το βίντεο δείχνει τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό και την ψυχή αυτής της γυναίκας  μετά τη λήψη της διάγνωσης και τα συναισθήματα που βιώνονται, όπως ο θυμός, η θλίψη αλλά και η ελπίδα. Μαζί με τον φημισμένο καλλιτέχνη φωτογραφιών και βίντεο Daniel Hetzel και τον συνθέτη Mathias Fritsche δημιουργήθηκε ένα βίντεο-αρτ κλιπ. Οι εικόνες σε αυτό το βίντεο, ενθαρρυντικές μεν, κόβουν την ανάσα στον θεατή που δεν μπορεί παρά  να σεβαστεί τη δύναμη της πρωταγωνίστριας.

Στις αρχές του έτους, η Nancy Dietze πέθανε σε ηλικία 31 ετών από τις συνέπειες του καρκίνου των ωοθηκών. Αλλά μέσω αυτού του βίντεο μπορεί να αγγίξει τις ζωές πολλών ανθρώπων και μετά τον θάνατο της. Η φωνή της παραμένει ζωντανή.

‘’Είναι τιμή και για εμάς να μπορούμε συνεργαστούμε με ΜΚΟ από τις διάφορες Ευρωπαικές χώρες κάτω από την ίδια ομπρέλα.

Ενωθείτε μαζί μας λοιπόν σε αυτό το παγκόσμιο κίνημα.’’

Οποιοσδήποτε μπορεί. ας υποστηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία και να μοιραστεί το βίντεο ή να εκφράσει την αλληλεγγύη του μέσω της εκστρατείας Instagram Chocolate.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βίντεο κλιπ και την εκστρατεία είναι διαθέσιμες από τις 8 Μαΐου 2018 στη διεύθυνση www.stiftungeierstockkrebs.de .

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα