Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα αντιβιοτικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης, με το μεγαλύτερο κίνδυνο να αφορά τα παιδιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Gregory Tasian και τη Michelle Denburg (The Children's Hospital of Philadelphia) μελέτησαν τη σχέση μεταξύ 12 ομάδων αντιβιοτικών και της νεφρολιθίασης στον πληθυσμό, με στοιχεία για 641 πρακτικές και 13 εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες, από το 1994 έως το 2015, στη Βρετανία.

Η ομάδα ταίριαξε 25.981 ασθενείς με νεφρολιθίαση με 259.797 ανθρώπους στην ομάδα ελέγχου. Η έκθεση σε κάποια από 5 ομάδες αντιβιοτικών συνδέθηκε με τη νεφρολιθίαση. Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 2.3-φορές, 1.9- φορές, 1.7-φορές, 1.7-φορές, και 1.3-φορες για sulfas, cephalosporins, fluoroquinolones, nitrofurantoin/methenamine και πενικιλίνη αντίστοιχα.

Ο κίνδυνος εμφάνισης της πάθησης μειωνόταν με τον καιρό, αλλά παρέμενε αυξημένος στα 3-5 χρόνια μετά τη συνταγογράφηση. Επίσης, ήταν ο μεγαλύτερος για εκθέσεις σε μικρές ηλικίες.

Ο Dr. Tasian, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η έκθεση σε ορισμένα αντιβιοτικά είναι νέος παράγοντας κινδύνου για νεφρολιθίαση και ότι ο κίνδυνος μπορεί ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος όταν η έκθεση γίνεται σε μικρότερες ηλικίες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the American Society of Nephrology (JASN).

Πηγές:
Journal of the American Society of Nephrology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα