Βραβείο Αριστείας για Διακεκριμένες Επιδόσεις ταυτόχρονα σε πολλούς τομείς θα απονεμηθεί στον Αν. Καθηγητή Νευροχειρουργικής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Ιωάννη Μάγρα.

Ο τιμώμενος οργάνωσε και είναι υπεύθυνος του «Ελληνικού Διπλώματος Σπονδυλικής Στήλης» που πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα και το οποίο με δικές του ενέργειες αναγνωρίστηκε ως ισότιμο με το «Eurospine Diploma», συνεισφέροντας στη γενικότερη αναβάθμιση στην ιατρική παιδεία στην Ελλάδα.

Επίσης, εξελέγη μέλος τριών Επιτροπών σε Διεθνείς Επιστημονικές Εταιρείες και συμμετείχε με εισηγήσεις σε Διεθνή Συνέδρια και ως εκπαιδευτής σε ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα. Για τον λόγο αυτό, του απονέμονται το Βραβείο Αναγνώρισης και Επιρροής και το Βραβείο Διδακτικής Ικανότητας και Προσφοράς Εκπαιδευτικού Έργου.

Ελληνικό Δίπλωμα Σπονδυλικής Στήλης

«Ήταν ένα έργο ζωής» αναφέρει ο Αν. Καθηγητής Ιωάννης Μάγρας για το επίτευγμά του να δημιουργήσει το «Ελληνικό Δίπλωμα Σπονδυλικής Στήλης» και εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση «Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης θέλησα να υπάρχει μία κοινή ονομασία των παθήσεων και μία κοινή γλώσσα μεταξύ των χειρουργών σπονδυλικής στήλης, είτε ορθοπαιδικών, είτε νευροχειρουργών, προσαρμοσμένη στη διεθνή αναγνωρισμένη γνώση. Επίσης, θέλησα να υπάρχει στην Ελλάδα ένα διαρκές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους ασχολούμενους ιατρούς με τη σπονδυλική στήλη, είτε χειρουργούν είτε όχι, περιοδικά αναπροσαρμοζόμενο στα διεθνή δεδομένα, έτσι ώστε η γνώμη που θα εκφράζουν στον ασθενή, να είναι επίκαιρη και ακριβής».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει, αρχικά, ένα Εκπαιδευτικό Κέντρο του «Eurospine Diploma» στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ όπου εκπαιδεύτηκαν περίπου 200 ιατροί από 25 χώρες από όλο τον κόσμο, τα τελευταία 5 χρόνια. Η εκπαίδευση έγινε στην αγγλική γλώσσα.

Με πρωτοβουλία που ανέλαβε ο τιμώμενος πριν 6 μήνες, ως μέλος πλέον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εκπαίδευσης, ξεκίνησε στην Ελλάδα το πρώτο «Ελληνικό Δίπλωμα Σπονδυλικής Στήλης» που έγινε ισότιμο με το ευρωπαϊκό.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει 5 ενότητες, συνολικής χρονικής διάρκειας 1,5 έτους και απευθύνεται σε ειδικευόμενους νευροχειρουργούς και ορθοπαιδικούς, σε ειδικούς νευροχειρουργούς και ορθοπαιδικούς, σε φυσίατρους ακόμα και σε φυσικοθεραπευτές με στόχο την καλύτερη κατανόηση των  παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, με την οποία ασχολούνται.

Από τον Νοέμβριο του 2018 ο τιμώμενος είναι Αναπληρωτής Εκπρόσωπος της Γενικής Συνέλευσης όλων των επιστημονικών εταιρειών όλων των χωρών μελών, στη Εκτελεστική Επιτροπή της «Eurospine» (Ανώτατο διοικητικό όργανο), ενώ τον Σεπτέμβριο του 2018 θα αναλάβει Εκπρόσωπος της Γενικής Συνέλευσης όλων των επιστημονικών εταιρειών όλων των χωρών μελών στην ίδια Επιτροπή.

Η Τελετή Απονομής Βραβείων Αριστείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 19.30, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;