Οι ασθενείς που σταματούν τα οπιοειδή παυσίπονα αντιμετωπίζουν σοβαρά συμπτώματα στέρησης όπως άγχος, ναυτία, εμετό, αϋπνία, μυϊκούς πόνους και πολλά άλλα. Τώρα, χάρη στην έγκριση του FDA για το lofexidine hydrochloride, οι ασθενείς θα έχουν το πρώτο φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση αυτών των συμπτωμάτων.

"Γνωρίζουμε ότι τα συμπτώματα της στέρησης μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τους ασθενείς που αναζητούν βοήθεια ", δήλωσε ο Επίτροπος του Οργανισμού   Scott Gottlieb. "Ο φόβος της εμφάνισης συμπτωμάτων απόσυρσης συχνά εμποδίζει τους ασθενείς που πάσχουν από εθισμό στα οπιοειδή να ζητούν βοήθεια. Και όσοι αναζητούν βοήθεια μπορεί να υποτροπιάσουν λόγω συνεχών συμπτωμάτων στέρησης ».

Το σκεύασμα χρησιμοποιείται για περισσότερο από δύο δεκαετίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για την εγκατάλειψη των ισχυρών παυσίπονων,  δήλωσαν παράγοντες του FDA. 

Ο οργανισμός απαιτεί τώρα 15 ακόμα μελέτες. Αυτές περιλαμβάνουν μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπους για να εξεταστεί η μακροχρόνια χρήση του lofexidine hydrochloride, ενδεχομένως κατά τη διάρκεια μιας σταδιακής διαδικασίας μείωσης της δόσης οπιοειδών και όχι αιφνίδιας απομάκρυνσης. Το σκεύασμα εγκρίνεται επί του παρόντος μόνο για θεραπεία που δεν υπερβαίνει τις 14 ημέρες. Θα πραγματοποιηθούν μελέτες και σε παιδιατρικούς ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων νεογνών .

Η αμερικανική εταιρεία WorldMeds, που εδρεύει στο Κεντάκυ, αναμένει να κυκλοφορήσει το σκεύασμα στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο