Παχύσαρκοι άνθρωποι με υπερβάλλον λίπος γύρω από τη μέση αντιμετωπίζουν κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ακόμα μια βλαβερή επίδραση της παχυσαρκίας.

Η Rachida Rafiq, του Leiden University στην Ολλανδία, δήλωσε ότι η ισχυρή σχέση μεταξύ αυξημένων ποσοτήτων κοιλιακού λίπους και χαμηλότερων επιπέδων βιταμίνης D, υποδεικνύει ότι άνθρωποι με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης έλλειψης και θα πρέπει ενδεχομένως να ελέγξουν τα επίπεδα βιταμίνης.

Τα ευρήματα προέκυψαν από ανάλυση στοιχείων που συλλέχτηκαν από την έρευνα Netherlands Epidemiology of Obesity.

Η νέα έρευνα συνέδεσε τα υψηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους με την αυξημένη πιθανότητα χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D σε παχύσαρκους ανθρώπους.

Στους παχύσαρκους άντρες, υψηλότερα επίπεδα συνολικού λίπους συνδέθηκαν επίσης με χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης- εύρημα που δεν παρατηρήθηκε στις παχύσαρκες γυναίκες.

Στις παχύσαρκες γυναίκες, υψηλότερα επίπεδα λίπους στο ήπαρ συνδέθηκαν με χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης- εύρημα που δεν παρατηρήθηκε στους παχύσαρκους άντρες.

Παραμένει ασαφές, ωστόσο, αν τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D οδηγούν ανθρώπους να αποθηκεύουν κοιλιακό λίπος ή αν το υπερβάλλον λίπος στην κοιλιά οδηγεί με κάποιον τρόπο στην πτώση των επιπέδων της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται στο συνέδριο της European Society of Endocrinology, στη Βαρκελώνη.

Πηγές:
European Society of Endocrinology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις