Ο εμπλουτισμός της διατροφής με περισσότερα μούρα και σταφύλια αποτελεί νόστιμο τρόπο να ενισχύσετε την υγεία των πνευμόνων σας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Άνθρωποι που κατανάλωναν τις περισσότερες τροφές που περιείχαν ένα συγκεκριμένο είδος φλαβονοειδών που ονομάζονται ανθοκυανίνες, διατηρούσαν  καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων καθώς μεγάλωναν, δήλωσαν ερευνητές. Οι ανθοκυανίνες περιέχονται σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά με σκούρα επιδερμίδα, όπως κόκκινα σταφύλια, μούρα και μωβ πατάτες.

Η Vanessa Garcia-Larsen, δήλωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να συμβάλει στην προστασία των πνευμόνων από βλάβη, διατηρώντας τη λειτουργικότητά τους και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων του αναπνευστικού μελλοντικά.

Η ερευνήτρια εξήγησε ότι μέχρι την ηλικία των 30 οι άνθρωποι γενικά φτάνουν στο ανώτατο όριο της πνευμονικής τους ικανότητας.

Η Garcia-Larsen, του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι μετά από αυτή την περίοδο, η λειτουργικότητα των πνευμόνων αρχίζει να εξασθενεί. Η ταχύτητα εξασθένησης ποικίλλει βάσει διαφόρων παραγόντων, όπως το κάπνισμα, η φυσική δραστηριότητα, η έκθεση σε ρύπους και η παρουσία άλλων παθήσεων.

Τα κατεργασμένα τρόφιμα έχει φανεί από προηγούμενες έρευνες ότι συνδέονται με πιο απότομη έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας.

Η νέα έρευνα, ανακάλυψε ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σκουρόχρωμων φρούτων και λαχανικών έχουν βραδύτερη έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας ανά χρόνο σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λιγότερες τροφές με ανθοκυανίνες.

Η βραδύτερη έκπτωση ήταν εμφανής ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι σημαντικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η ηλικία, δήλωσε η ερευνήτρια.

Ωστόσο, η έρευνα σχεδιάστηκε μόνο για να ανακαλύψει σχέση και δεν μπορεί να αποδείξει ότι είναι αιτιατή.

Η έρευνα περιέλαβε 463 ενήλικες από τη Νορβηγία και τη Βρετανία με μέση ηλικία τα 44 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους και υποβλήθηκαν σε εξέταση για τη λειτουργία των πνευμόνων στην έναρξη της έρευνας. Δέκα χρόνια αργότερα η λειτουργικότητα των πνευμόνων εξετάστηκε και πάλι.

Οι ερευνητές παρατήρησαν σχέση μεταξύ κατανάλωσης ανθοκυανινών και υγείας των πνευμόνων-όσο περισσότερες έτρωγαν οι άνθρωποι τόσο καλύτερη ήταν η υγεία των πνευμόνων τους.

Η Garcia-Larsen δήλωσε ότι τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή ανθοκυανινών μπορεί ενδεχομένως να προστατεύουν τους πνεύμονες μέσω αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων.

Πρόσθεσε, ότι λίγες ώρες μετά την κατανάλωση τροφών όπως τα μούρα, υπήρχαν ενδείξεις φλαβονοειδών στον πνευμονικό ιστό.

Τα συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά φάνηκε να είναι πιο βοηθητικά σε ανθρώπους που δεν κάπνιζαν ποτέ και σε όσους είχαν διακόψει.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται στο συνέδριο της American Thoracic Society.

 

Πηγές:
American Thoracic Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη