Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο βραχύς- αλλά όχι πολύς- ύπνος το Σαββατοκύριακο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών.

Στην ίδια ηλικιακή ομάδα, είτε ο βραχύς είτε ο περισσότερος ύπνος τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα έδειξε αυξημένη θνησιμότητα σε σύγκριση με το να κοιμάται κάποιος σταθερά 6-7 ώρες την ημέρα.

Η σχέση μεταξύ διάρκειας ύπνου και θνησιμότητας φαίνεται πιο εύκολo να κατανοηθεί όταν ληφθεί υπόψη η ανάλυση της συνδυαστικής επίδρασης του ύπνου τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο βραχύς ύπνος τις καθημερινές δεν είναι παράγοντας κινδύνου θνησιμότητας, αν συνδυαστεί με μέτριας ή μακράς διάρκειας ύπνο το Σαββατοκύριακο.

Αυτό υποδεικνύει ότι ο βραχύς ύπνος τις καθημερινές μπορεί ενδεχομένως να αναπληρωθεί το Σαββατοκύριακο, και αυτό έχει επιπτώσεις όσον αφορά τη θνησιμότητα.

 

Πηγές:
Journal of Sleep Research

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]