Ασθενείς με καρκίνο στο μαστό που υιοθετούν διατροφή με χαμηλά λιπαρά είναι πιο πιθανό να επιζήσουν για τουλάχιστον μια δεκαετία μετά τη διάγνωση, σε σύγκριση με γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα, έδειξε νέα έρευνα.

Ο  Dr. Rowan Chlebowski, του City of Hope Hospital στο Duarte, δήλωσε ότι η έρευνα ανακάλυψε ακόμα ένα όφελος στην υγεία από την υιοθέτηση διατροφής με χαμηλά λιπαρά και περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Ο Chlebowski, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλά λιπαρά και διαγνώστηκαν με καρκίνο στο μαστό ζούσαν περισσότερο.

Οι ερευνητές εστίασαν σε στοιχεία 49.000 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που παρακολουθήθηκαν σε 40 κέντρα στις ΗΠΑ.

Οι γυναίκες επιλέχτηκαν τυχαία είτε να διατήσουν τη συνήθη διατροφή τους είτε να υιοθετήσουν πρόγραμμα με περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ολική άλεση, στην οποία λιγότερο από το 20% των καθημερινών ενεργειακών αναγκών προέρχονταν από λιπαρά.

Στα 8,5 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, 1.764 από τις γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο στο μαστό. Τα αποτελέσματα για αυτές παρακολουθήθηκαν για 11,5 χρόνια, κατά μέσον όρο, μετά τη διάγνωση.

Γενικά, η επιβίωση στις γυναίκες με τη διατροφή με χαμηλά λιπαρά ήταν 22% υψηλότερη σε σύγκριση με γυναίκες που συνέχιζαν τη συνήθη διατροφή τους.

Εστιάζοντας στα στοιχεία για τους θανάτους από καρκίνο μαστού, από τις 516 γυναίκες που πέθαναν από οποιοδήποτε αίτιο 68 στην ομάδα χαμηλών λιπαρών πέθαναν από καρκίνο στο μαστό, σε σύγκριση με 120 στην ομάδα συνήθους διατροφής.

Γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα λιπαρά ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να έχουν πεθάνει από άλλα αίτια- ιδιαίτερα καρδιοπάθεια.

Ενώ 64 γυναίκες που κατανάλωναν πιο λιπαρή διατροφή πέθαναν από καρδιοπάθεια κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο αριθμός υποχώρησε σε 27 όσον αφορά τις γυναίκες της ομάδας με τα χαμηλά λιπαρά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Oncology.

Πηγές:
JAMA Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα