Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από την άμεση ή έμμεση έκθεσή τους στο καπνό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακηρύξει την 31η Μαΐου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος και φέτος η καμπάνια του θα επικεντρωθεί στη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της καρδιαγγειακής νόσου.

Σύμφωνα με στοιχεία, το κάπνισμα βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και πυκνώνει το αίμα. Παράλληλα, αυξάνει  την αρτηριακή πίεση και αντικαθιστά το οξυγόνο, καθιστώντας το σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου κ.λπ. Δεδομένου ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς (WHF) επικροτεί αυτή την πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO).

Παρά το γεγονός ότι το ευρύ κοινό είναι εξοικειωμένο με τον αντίκτυπο που προκαλεί ο καπνός στην υγεία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι σπάνια θεωρείται ως μία από τις κύριες αιτίες της καρδιαγγειακής νόσου.  

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του WHF καθηγητή David Wood: "Καθήκον μας είναι να βοηθήσουμε τους ασθενείς με καρδιακές παθήσεις να σταματήσουν το κάπνισμα και παράλληλα να εκπαιδεύσουμε το ευρύ κοινό, μεταξύ των οποίων νεαρά άτομα και παιδιά σχετικά με τις θανατηφόρες συνέπειες του καπνίσματος".

Σχεδόν το 80% του ενός δισεκατομμυρίου καπνιστών σε όλο τον κόσμο ζει σε χώρες με μέσο και χαμηλό εισόδημα, όπου οι θάνατοι από το κάπνισμα είναι πολλοί. Η WHF μέσω της πολιτικής της "Γιατί κάθε καρδιά έχει σημασία" προωθεί μια ατζέντα μεγαλύτερης πρόσβασης στην περίθαλψη και την πρόληψη, τον έλεγχο και τη διαχείριση καρδιαγγειακών νοσημάτων για όλους, ανεξάρτητα από το καθεστώς ή την περίσταση, με στόχο την επέκταση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. 

Στις 29 Σεπτεμβρίου, η WHF θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της καλής καρδιαγγειακής υγείας. Ένα από τα βασικά μηνύματά της θα είναι τα άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία που επιφέρει η διακοπή του καπνίσματος:

Μέσα σε μόλις 20 λεπτά, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση πέφτουν, ενώ 12 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μεταξύ 2 και 12 εβδομάδων, η κυκλοφορία του αίματος θα έχει βελτιωθεί και η πνευμονική λειτουργία θα αυξηθεί.

Κατά τους πρώτους 9 μήνες, ο βήχας και η δύσπνοια μειώνονται, ενώ ένα χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου πέφτει στο μισό.

Μεταξύ 5 και 15 ετών μετά την διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού αγγειακού συμβάντος φθάνει στο επίπεδο του μη καπνιστή.

Περίπου 15 χρόνια μετά την έξοδο από το κάπνισμα, ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου είναι ίσος με εκείνον του μη καπνιστή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο