Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε το "πράσινο φως" σε φάρμακο της Dova Pharmaceuticals Inc, που αφορά στη θεραπεία του χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων στους ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο (CLD) που πρόκειται να υποβληθούν σε ιατρική πράξη.

Είμαστε ευχαριστημένοι που ο FDA ενέκρινε το avatrombopag, το οποίο αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη Dova, τους γιατρούς και κυρίως τους ασθενείς", δήλωσε ο Alex C. Sapir, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. "Το φάρμακο είναι η πρώτη από του στόματος χορηγούμενη επιλογή θεραπείας για ασθενείς με CLD, επιτρέποντας στην πλειοψηφία των ασθενών να αποφύγουν τη μετάγγιση αιμοπεταλίων και είμαστε έτοιμοι να το ξεκινήσουμε τον Ιούνιο.

Η θρομβοπενία, η μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων στο αίμα, είναι μια συνηθισμένη επιπλοκή σε ασθενείς με CLD, με την έκτασή της να επιδεινώνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα της ηπατικής νόσου.

Υπάρχουν περίπου 70.000 ασθενείς με CLD που έχουν αριθμό αιμοπεταλίων μικρότερο από 50.000 / μL. Αυτοί οι ασθενείς συνήθως απαιτούν 1 έως 3 επεμβατικές διαγνωστικές και θεραπευτικές διαδικασίες ανά έτος. Κάθε μία από αυτές τις διαδικασίες συνεπάγεται κίνδυνο αιμορραγίας. Αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, η θρομβοπενία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ανεξέλεγκτη αιμορραγία, με αποτέλεσμα παρατεταμένες νοσηλείες και άλλες επιπλοκές μετά τη θεραπεία.

"Αυτό το φάρμακο μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει την ανάγκη για μεταγγίσεις αιμοπεταλίων, οι οποίες συνδέονται με τον κίνδυνο μόλυνσης και άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών", δήλωσε ο Richard Pazdur, ενεργός διευθυντής του Γραφείου Αιματολογίας και Ογκολογικών Προϊόντων στο Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας των Φαρμάκων του FDA.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα