Μεσήλικες άντρες που συχνά καταναλώνουν κρέας, γαλακτοκομικά και άλλες τροφές με πολύ πρωτεΐνη θα μπορούσαν να οδηγηθούν στην καρδιακή ανεπάρκεια, αναφέρουν ερευνητές.

Η πρωτεΐνη από ψάρια και αυγά ωστόσο, δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ανακάλυψαν οι ερευνητές

Ο Jyrki Virtanen, του University of Eastern Finland, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί ενδεχομένως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα αν η πρωτεΐνη προέρχεται από ζωικές πηγές.

Ο Dr. Gregg Fonarow, καθηγητής Καρδιολογίας στο University of California, Λος ‘Αντζελες, δήλωσε ότι δεν είναι εντελώς σαφές από την παρούσα έρευνα αν αυτά τα ευρήματα συνδέονται με διατροφές που ανέφεραν οι συμμετέχοντες ή με άλλους παράγοντες.

Πώς και γιατί η πρωτεΐνη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας δεν είναι σαφές.

Ο Virtanen εικάζει ότι ορισμένα αμινοξέα μπορεί να εμπλέκονται στην καρδιακή ανεπάρκεια. Η υπόθεση ωστόσο είναι προκαταρκτική και χρειάζεται περαιτέρω επιβεβαίωση.

Εκτός από την πρωτεΐνη καθαυτή, η προετοιμασία των τροφών μπορεί ενδεχομένως να παίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σημείωσαν οι ερευνητές.

Αν ο ίδιος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας αφορά και τις γυναίκες είναι άλλη ερώτηση που δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμα.

Ο Virtanen συνέλεξε στοιχεία 2.400 αντρών και τους παρακολούθησε για 22 χρόνια κατά μέσον ορό. Οι άντρες είχαν ηλικία 42-60 ετών στην έναρξη της έρευνας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 334 άνθρωποι εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια.

Μεταξύ αυτών, το 70% της πρωτεΐνης που κατανάλωναν προερχόταν από ζωικές πηγές και το 28% από φυτικές.

Οι άντρες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες με βάση την καθημερινή κατανάλωση πρωτεΐνης.

Σε σύγκριση με άντρες που κατανάλωναν την περισσότερη έναντι της λιγότερης, υπολόγισαν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο κίνδυνος ήταν 33% υψηλότερος για όλες τις πηγές πρωτεΐνης αλλά 43% μεγαλύτερος για ζωική πρωτεΐνη και 49% υψηλότερος για γαλακτοκομικά.

Η φυτική πρωτεΐνη συνδεόταν με 17% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Στην παρούσα έρευνα, μόνο πρωτεΐνη από ψάρια και αυγά δεν συνδεόταν με κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει αιτιατή σχέση, ωστόσο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι πολύ νωρίς για να συστήσουν τον περιορισμό της πρωτείνης για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο Fonarow δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διερευνηθεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ διατροφής και κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι ο καλύτερος για την πρόληψη της πάθησης, πρόσθεσε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation: Heart Failure.

Πηγές:
Circulation: Heart Failure.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων