Όσοι καταναλώνουν καφέ εμπίπτουν σε μία από 3 σημαντικές ομάδες, με βάση την ευαισθησία τους στην καφεΐνη, σύμφωνα με τον γιατρό και συγγραφέα  Dr J.W. Langer, σε νέα έκθεση για το Institute for Scientific Information on Coffee.

Η έκθεση Genetics, Metabolism and Individual Responses to Caffeine παίρνει στοιχεία από έρευνες για να εξηγήσει πώς ο οργανισμός μεταβολίζει την καφεΐνη, γιατί ορισμένοι άνθρωποι επηρεάζονται περισσότερο από άλλους και πώς οι επαγγελματίες μπορούν να το λάβουν υπόψη όταν συμβουλεύουν ασθενείς.

Η αντίδραση ενός ανθρώπου στην καφεΐνη πιθανόν καθορίζεται από 2 κύριους γενετικούς παράγοντες. Αν το ήπαρ μπορεί να μεταβολίσει γρήγορα ή αργά την καφεΐνη και αν φέρει γενετική ποικιλομορφία που κάνει το ΚΝΣ πιο ευαίσθητο στην επίδραση της καφεΐνης.

Με βάση αυτούς τους γενετικούς παράγοντες, ο Dr Langer προτείνει 3 επίπεδα της ευαισθησίας στην καφεΐνη.

Υψηλή ευαισθησία στην καφεΐνη

Ο αργός μεταβολισμός στο ήπαρ και υψηλή επίδραση στο ΚΝΣ. Ακόμα και μικρές ποσότητες προκαλούν διέγερση και υψηλότερες δόσεις μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα στον ύπνο.

Τακτική ευαισθησία

Η ισορροπία μεταξύ αδράνειας καφεΐνης στο ήπαρ και επίδρασης στο ΚΝΣ σημαίνει ότι ο άνθρωπος μπορεί να πιει 2-5 φλιτζάνια την ημέρα χωρίς διαταραχές ύπνου.
Η καφεΐνη συνήθως δεν συνιστάται το βράδυ, αλλά ατομικές διαφορές υπάρχουν όπως φαίνεται στους περισσότερους

Χαμηλή ευαισθησία

Μεταβολίζουν γρήγορα. Υψηλότερες προσλήψεις μπορεί να καταναλώνονται (αν και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συμβουλεύουν να παραμένουν εντός των οδηγιών). Η κατανάλωση καφέ πριν τον ύπνο συνήθως δεν τον επηρεάζει.

Ο Dr Langer, εξηγεί ότι συχνά άνθρωποι ρωτούν τον γιατρό γιατί μένουν ξύπνιοι με ένα φλιτζάνι, ενώ άλλοι κοιμούνται μετά από 5. Η απάντηση είναι ότι όλοι είμαστε μοναδικοί. Το γενετικό μας προφίλ προγραμματίζει την αντίδρασή μας στην καφεΐνη όπως προγραμματίζει το χρώμα των μαλλιών και των ματιών μας.

Κάποιος με χαμηλή ευαισθησία στη καφεΐνη πιθανόν δεν θα εμφανίσει τις επιθυμητές επιδράσεις της καφεΐνης, όπως εγρήγορση και αυξημένη συγκέντρωση. Είναι σημαντικό για τους επαγγελματίες να τονίζουν ότι όσοι μεταβολίζουν γρήγορα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τη συνιστώμενη δόση για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η έκθεση τονίζει επίσης τη σημασία της γνώσης των ατομικών αντιδράσεων όταν οι επαγγελματίες συμβουλεύουν ασθενείς και καταναλωτές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο