Η κατανάλωση τουλάχιστον 3 φλιτζανιών καφέ καθημερινά μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στην αποφυγή σοβαρών προβλημάτων στο ήπαρ, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα διήρκεσε 26 χρόνια και έγινε σε περισσότερους από 14.000 Αμερικανούς. Δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτιατή σχέση.

Ωστόσο, συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον 3 φλιτζάνια την ημέρα είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες νοσηλείας με νόσους που συνδέονται με το ήπαρ, δήλωσαν ερευνητές.

Η Dr. Mariana Lazo, του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, δήλωσε ότι όσοι καταναλώνουν καφέ μπορεί ενδεχομένως να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ηπατικής νόσου.

Τα ευρήματα επίσης δείχνουν την έννοια ότι χαμηλά και μέτρια επίπεδα καφέ μπορεί ενδεχομένως να μην είναι επιβλαβή για το ήπαρ.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους που περιέλαβαν ερωτήσεις για την πρόσληψη καφέ και παρακολουθήθηκαν τα ιατρικά τους αρχεία για 26 χρόνια.

Κατά μέσον όρο, οι άνθρωποι έπιναν κάτω από 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Η σχέση του καφέ με πιο υγιές ήπαρ διατηρήθηκε, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως εισόδημα και άλλα προβλήματα υγείας, καθώς και ατομικές διατροφές.

Ο Dr. David Bernstein, δήλωσε ότι η έννοια πως η κατανάλωση καφέ είναι ωφέλιμη για το ήπαρ δεν είναι νέα. Υπάρχουν αρκετές μεγάλες έρευνες σε 430.000 συμμετέχοντες που ανακάλυψαν ότι ο καφές συνδέεται με σημαντική μείωση της εμφάνισης κίρρωσης, ιδιαίτερα σε όσους καταναλώνουν πολύ φαγητό ή αλκοόλ.

Τα νέα ευρήματα στηρίζουν τις ενδείξεις ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προχωρημένης ηπατικής νόσου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο συνέδριο American Society for Nutrition, in Boston.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη