Η ευπάθεια είναι μια κατάσταση που συχνά συνδέεται με τη μεγάλη ηλικία, ωστόσο νέα έρευνα υπογράμμισε τη σημασία της στη μέση ηλικία- ιδιαίτερα σε όσους ζουν με χρόνιες νόσους και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσής της. 

Η έρευνα του University of Glasgow ανακάλυψε ότι η ευπάθεια θα μπορούσε να εντοπιστεί σε άντρες και γυναίκες, μεταξύ 37 και 73 ετών, και είναι πιο συχνή σε ανθρώπους με πολλές μακροχρόνιες παθήσεις.

Οι ερευνητές, που εστίασαν σε 493.737 συμμετέχοντες, ανακάλυψαν επίσης ότι η ευπάθεια στη μέση ηλικία ήταν πιο συχνή σε στερημένους κοινωνικο-οικονομικά ανθρώπους.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες άνθρωποι με ευπάθεια είχαν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Αυτό ίσχυε για άντρες μεταξύ 37-73  ετών και γυναίκες 45 και άνω.

Η ευπάθεια  έχει βρεθεί πως αποτελεί προγνωστικό παράγοντα θνησιμότητας, πτώσεων, επιδείνωσης της αναπηρίας, νοσηλείας στους ηλικιωμένους, αλλά η παρούσα είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι μπορεί να αποτελεί σημαντικό θέμα και για πιο νέους ανθρώπους.

Η ερευνήτρια, καθηγήτρια Frances Mair, δήλωσε ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι η ευπάθεια αφορά και νεότερους άνθρωπος εκτός από τους ηλικιωμένους.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή της εστίασης ώστε να αρχίσουμε να εντοπίζουμε την ευπάθεια και να παρεμβαίνουμε πιο έγκαιρα.

Από τους 500.000 συμμετέχοντες εντοπίστηκαν 16.538 συμμετέχοντες (3·3%) με ευπάθεια και πάνω από 185.000 που πληρούσαν τα κριτήρια για προ-ευπάθεια (37·5%).

Η εμφάνιση της ευπάθειας  ήταν υψηλότερη σε ανθρώπους με μακροχρόνιες παθήσεις.

Η ευπάθεια και η προ-ευπάθεια συνδέονταν με την ηλικία, το θηλυκό φύλο, την παχυσαρκία και το ελλιπές βάρος, το κάπνισμα, χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο  και τη μη συχνή πρόσληψη αλκοόλ. Η ευπάθεια συνδεόταν με υπερδιπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας σε ανθρώπους άνω των 45 και άντρες 37-45 ετών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Public Health.

Πηγές:
The Lancet Public Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας