Γυναίκες μέσης ηλικίας και ηλικιωμένες που πηγαίνουν νωρίς στο κρεβάτι και σηκώνονται νωρίς, έχουν λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα παρατήρησης από το University of Colorado, Boulder, και Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη,

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 32.470 γυναικών από το Nurses’ Health Study II.

Ενώ προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι η κατάθλιψη είναι δυο φορές πιο κοινή σε ανθρώπους που ξενυχτούν, οι περισσότερες δεν απέδειξαν αιτιατή σχέση.

Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα- καμία δεν είχε κατάθλιψη- ρωτήθηκαν για τις συνήθειες ύπνου και οι ερευνητές αξιολόγησαν τους παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη, όπως το σωματικό βάρος, τα επίπεδα άσκησης και χρόνια προβλήματα υγείας.

Συνολικά, 37% των γυναικών της έρευνας κοιμόνταν και σηκώνονταν νωρίς, 53% βρίσκονταν σε μέση κατάσταση και 10% ξενυχτούσαν. Τέσσερα χρόνια αργότερα, γυναίκες που ανέφεραν ότι πηγαίνουν για ύπνο νωρίς και ξυπνούν νωρίς είχαν 12% έως 27% λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τη μέση κατάσταση να έχουν κατάθλιψη, ακόμα και μετά από προσαρμογή για άλλους παράγοντες.

 

Πηγές:
Journal of Psychiatric Research

Ειδήσεις υγείας σήμερα
H Curity Pharma παρουσίασε την 1η υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης
Ο ΣΦΕΕ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού
H Boehringer Ingelheim επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων