Τα νοσοκομεία αλλά και οι οίκοι ευγηρίας συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης των ηλικιωμένων, αναφέρει τελευταία έρευνα του  Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Περίπου 1 στους 6 ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω αντιμετώπισαν κάποια μορφή κακοποίησης σε κοινοτικούς χώρους κατά το παρελθόν έτος, ενώ αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς σωματικούς τραυματισμούς και μακροχρόνιες ψυχολογικές συνέπειες.

Η κακοποίηση των ηλικιωμένων αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας. Μια μελέτη του 2017 με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από 52 μελέτες σε 28 χώρες από διαφορετικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων 12 χωρών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, εκτίμησε ότι κατά το παρελθόν έτος, το 15,7% των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω υποβλήθηκε σε κάποια μορφή κακοποίησης.

Ωστόσο, μάλλον πρόκειται για υποεκτίμηση του πραγματικού ποσοστού, καθώς μόνο 1 στις 24 περιπτώσεις κακοποίησης ηλικιωμένων αναφέρεται, επειδή οι ηλικιωμένοι συχνά φοβούνται να αναφέρουν περιπτώσεις κακοποίησης σε οικογένειες, φίλους ή στις αρχές.  

Η κακοποίηση περιλαμβάνει φυσική, σεξουαλική, ψυχολογική και συναισθηματική προσβολή, οικονομική και υλική κακοποίηση, εγκατάλειψη, παραμέληση, και σοβαρή απώλεια αξιοπρέπειας και σεβασμού. 

Φαινόμενα, που όμως μπορεί να οδηγήσουν σε σωματικούς τραυματισμούς - από μικρές γρατζουνιές και μώλωπες μέχρι θραύσματα οστών και τραυματισμούς που προκαλούν αναπηρία - και σοβαρές, ενίοτε μακροχρόνιες, ψυχολογικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα θύματα της κακοποίησης ηλικιωμένων έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από ό, τι οι άνθρωποι που δεν είναι θύματα κακοποίησης. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των περιπτώσεων κακοποίησης ηλικιωμένων προβλέπεται να αυξηθεί, καθώς πολλές χώρες έχουν ταχέως γηράσκοντες πληθυσμούς των οποίων οι ανάγκες ενδέχεται να μην ικανοποιηθούν πλήρως εξαιτίας των περιορισμένων οικονομικών πόρων. Προβλέπεται ότι έως το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα υπερδιπλασιαστεί, από 900 εκατομμύρια το 2015 σε περίπου 2 δισεκατομμύρια, με τη μεγάλη πλειοψηφία των ηλικιωμένων να ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Εάν το ποσοστό των θυμάτων κακοποίησης ηλικιωμένων παραμένει σταθερό, ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί ραγδαία λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και θα αυξηθεί σε 320 εκατομμύρια θύματα μέχρι το 2050.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών
Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί θα αποτύχει ο προσωπικός γιατρός - Ποια είναι τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος