Τέσσερις ανθυγιεινές συμπεριφορές μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο και σε χρόνιες νόσους, αλλά ερευνητές δήλωσαν ότι αλλαγή στον τρόπο ζωής μπορεί να περιορίσει αυτές τις συμπεριφορές και ενδεχομένως να αποφύγει κάποιος τη νόσο.

Παρέμβαση στον τρόπο ζωής σε ανθρώπους με χαμηλή ή μέτρια σωματική δραστηριότητα, πολλή παρακολούθηση τηλεόρασης και χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά διατροφή, ενώ παράλληλα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στην υγεία κάνοντας αλλαγές, σύμφωνα με ερευνητές του Northwestern University.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Medical Internet Research, υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοπάθειας και συχνών ειδών καρκίνου όπως μαστού, προστάτη και παχέος έντερου, θα μπορούσε να ελαχιστοποιηθεί με αλλαγές μετά από παρέμβαση στον τρόπο ζωής.

Η Dr. Bonnie Spring, του Northwestern  School of Medicine, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η πρόληψη χρόνιων νόσων μέσω αλλαγής  συμπεριφοράς είναι εφικτή.

Στην έρευνα, εγγράφηκαν μεταξύ 2012 και 2014, 212 ενήλικες με μέση ηλικία 41 ετών. Ποσοστό 76% ήταν γυναίκες, 59% minorities και 69 % είχαν ανώτατη εκπαίδευση.

Οι συμμετέχοντες βελτίωσαν τις διατροφικές συνήθειες και τις συνήθειες δραστηριότητας με τη βοήθεια εφαρμογής σε κινητό, στήριξη από coach,  μικρό οικονομικό κίνητρο ενώ φορούσαν συσκευή που παρακολουθούσε τη δραστηριότητά τους. Όσοι υιοθετούσαν τέλεια τις νέες συνήθειες έλαβαν 5 δολάρια την εβδομάδα για 12 εβδομάδες.

Coaches συμβούλευαν ανθρώπους μέσω τηλεφώνου σε εβδομαδιαία βάση για 3 μήνες, και στη συνέχεια 2 φορές την εβδομάδα για τους επόμενους 3 μήνες. Για τους τελευταίους 9 μήνες συμμετέχοντες διατηρούσαν την εφαρμογή παρέμβασης αλλά χωρίς άλλη συμβουλευτική.

Οι συμμετέχοντες αύξησαν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών κατά 6,5 μερίδες την ημέρα από 2, μείωσαν τα κορεσμένα λιπαρά 3,6% σε λιγότερο από 8% των θερμίδων τους, μείωσαν την ώρα που έβλεπαν τηλεόραση από 4,5 ώρες την ημέρα σε 3 και αύξησαν το χρόνο που έκαναν μέτρια έως έντονη άσκηση κατά 25 λεπτά την ημέρα.

Στην έρευνα, συμμετέχοντες συνέχισαν να πετυχαίνουν θετικά αποτελέσματα στη δοκιμή διάρκειας 9 μηνών, ακόμα και όταν τα οικονομικά κίνητρα τέλειωσαν μετά από 12 εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες επίσης δεν έκαναν το ίδιο πράγμα-ενώ ορισμένοι πέτυχαν τα ίδια κέρδη θέτοντας σε εφαρμογή όλες τις αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση ταυτόχρονα άλλοι έκαναν τις αλλαγές με τη σειρά και κλιμάκωσαν την εφαρμογή αλλά είχαν παρόμοια επιτυχία.

Πηγές:
Journal of Medical Internet Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;