Βαρκελώνη, Της απεσταλμένης μας Σοφίας Νέτα

Σημαντικά κενά στις γνώσεις τους γύρω από μια εξαιρετικά συχνή οφθαλμοπάθεια της τρίτης ηλικίας έχουν οι περισσότεροι ενήλικες, παρότι φοβούνται ότι αν την εκδηλώσουν θα πληγεί ανεπανόρθωτα η ποιότητα της ζωής και η ανεξαρτησία τους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας, μεγάλης, διεθνούς έρευνας, η οποία αποκάλυψε ότι τα οκτώ στα δέκα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν ελάχιστες έως ανύπαρκτες γνώσεις για τον καταρράκτη.

Για το θέμα μίλησαν ειδικοί  στο AEC (Alcon Experience Center) σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οφθαλμολογικού Συνεδρίου στη Βαρκελώνη.

Ο καταρράκτης είναι το θόλωμα του φυσικού φακού που διαθέτουν τα μάτια για να εστιάζουν σωστά τις ακτίνες του φωτός και να μπορούμε να βλέπουμε.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 5.100 εθελοντές από 12 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, έδειξε πως κατ’ αρχάς περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες (το 43%) δεν ήξεραν ότι ο καταρράκτης εκδηλώνεται ως φυσική συνέπεια της γήρανσης του οργανισμού. Επιπλέον, οι περισσότεροι (το 55%) δεν ήξεραν ότι προκαλεί και άλλα συμπτώματα εκτός από το θόλωμα της όρασης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καταρράκτης ευθύνεται για το 51% των περιπτώσεων τύφλωσης σε όλο τον κόσμο (ή για 20 εκατομμύρια κρούσματα).

Η ανάπτυξή του θολώνει την όραση, επειδή μειώνεται η αντίληψη της φωτεινότητας, της αντίθεσης και της έντασης των χρωμάτων. Ο πάσχων μπορεί να εκδηλώσει και ορισμένα άλλα συμπτώματα, όπως το να βλέπει «φωτοστέφανα» (άλως) γύρω από τα φώτα ή να έχει ευαισθησία στο φως, δυσκολίες στην νυκτερινή όραση, διπλωπία από το ένα μάτι (τα βλέπει όλα διπλά) και συχνές αλλαγές στην αντίληψη της όρασης.

Η νέα έρευνα, την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες για λογαριασμό της εταιρείας οφθαλμολογικών προϊόντων Alcon, έδειξε ακόμα πως παρότι για το 89% των ερωτηθέντων η όραση είναι η πιο πολύτιμη αίσθηση, μόλις το 43% πηγαίνουν προληπτικά στον οφθαλμίατρο μία φορά τον χρόνο, ώστε να εντοπιστεί εγκαίρως τυχόν πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το 87% παραδέχτηκαν ότι αν διαταρασσόταν η όρασή τους εξαιτίας του καταρράκτη θα αισθάνονταν ότι χάνουν την ανεξαρτησία τους και το 77% είπαν θα ένιωθαν ότι γίνονται βάρος στην οικογένειά τους. Επιπλέον, το 87% είπαν ότι θα φοβόντουσαν μήπως πέσουν ή τραυματιστούν και το 89% δήλωσαν θα εγκατέλειπαν πράγματα που τους αρέσουν.

Τα καλά νέα είναι ότι το 80% των ερωτηθέντων γνώριζαν πως υπάρχει χειρουργική θεραπεία για τον καταρράκτη. Δυστυχώς όμως σχεδόν ένας στους τέσσερις εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο καταρράκτης «πρέπει να ωριμάσει» πριν γίνει η επέμβαση, με συνέπεια να καθυστερεί η θεραπεία. Επιπλέον, το 31% πιστεύουν λανθασμένα ότι υπάρχουν και άλλες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπισή του.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι οι έξι στους δέκα ερωτηθέντες δεν ήξεραν πως κατά την επέμβαση του καταρράκτη μπορούν ταυτοχρόνως να διορθωθούν και άλλες παθήσεις των ματιών, όπως ο αστιγματισμός, η πρεσβυωπία και η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση που σχετίζεται με το γλαύκωμα.

Σήμερα, περισσότεροι από 750 ειδικοί έχουν εκπαιδευτεί τους τελευταίους εννέα μήνες στις νέες τεχνολογίες της Οφθαλμολογίας σε ένα πρότυπο κέντρο αγωγής και εκπαίδευσης.

Το Κέντρο AEC της Βαρκελώνης, που ίδρυσε η εταιρεία οφθαλμολογικών προϊόντων Alcon, είναι το πρώτο του είδους του στην Ευρώπη. Άνοιξε τις πύλες του πέρυσι τον Σεπτέμβριο και ήδη έχει προσφέρει 31 προγράμματα  κατάρτισης σε 753 επαγγελματίες της οφθαλμολογικής περίθαλψης, καθώς και εσωτερική εκπαίδευση για τους εργαζόμενους της εταιρείας.

«Είμαστε περήφανοι για ό,τι έχουμε επιτύχει στο AEC, το πρώτο Κέντρο στην Ευρώπη που προσφέρει στους επαγγελματίες οφθαλμολογικής περίθαλψης μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην εκπαίδευση σχετικά με την υγεία των ματιών σε ένα μοναδικό περιβάλλον πρακτικής εξάσκησης,» δήλωσε ο Ian Bell, Region President της Alcon σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. «Το AEC της Βαρκελώνης προωθεί περαιτέρω την αποστολή μας να βοηθούμε ανθρώπους να βλέπουν καλύτερα συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της νέας γενιάς οφθαλμιάτρων και οπτομετρών. Διευρύνοντας την πρόσβαση στις πιο πρόσφατες καινοτομίες, βοηθούμε στη διαμόρφωση του μέλλοντος στη φροντίδα των ματιών προς όφελος εκατομμυρίων ασθενών - κάτι στο οποίο η Alcon έχει αφιερωθεί επί  περισσότερα από 70 χρόνια.»

Το AEC της Βαρκελώνης αντικατοπτρίζει τη συνεχή επένδυση της Alcon προς την επιστήμη και την καινοτομία, σε συνεργασία με την ευρύτερη οφθαλμολογική κοινότητα. Στην πραγματικότητα, τα προγράμματα που προσφέρει και τα οποία περιλαμβάνουν πρακτική εκπαίδευση και καινοτόμα εκπαιδευτικά μέσα (όπως η  εικονική πραγματικότητα και οι εξομοιωτές), αναπτύσσονται σε συνεργασία με ιατρικές εταιρείες, οφθαλμολογικές οργανώσεις και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Επιπλέον, αφορούν όλες τις οφθαλμολογικές θεραπευτικές κατηγορίες, όπως τον καταρράκτη, τα διαθλαστικά προβλήματα, τις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και το γλαύκωμα. Γίνονται επίσης πρόσθετα μαθήματα σε κλάδους όπως η Βιομετρία, η συγγραφή ιατρικών κειμένων και η κλινική έρευνα.

«Υπάρχει ακόμη μια σημαντική ανεκπλήρωτη ανάγκη στη θεραπεία των οφθαλμολογικών παθήσεων. Για παράδειγμα, λιγότερο από το 15% των ασθενών με καταρράκτη υποβάλλονται σε ταυτόχρονη διόρθωση του αστιγματισμού τους όταν χειρουργούνται για τον καταρράκτη», επισήμανε ο Δρ. Miguel Angel Teus, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Alcala de Henares, διευθυντής του Τμήματος Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Principe de Asturias στη Μαδρίτη και μέλος της σχολής AEC.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο