Νέοι που καταναλώνουν συχνά μεγάλη ποσότητα αλκοόλ έχουν σημαντικά περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια σε σχέση με άλλους που δεν το κάνουν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of the American Heart Association. 

Ως μεγάλη ποσότητα αλκοόλ χαρακτηρίστηκε η κατανάλωση 5 ή περισσότερων ποτών στη σειρά για τους άντρες και 4 για τις γυναίκες.

Ερευνητές του Vanderbilt University School of Nursing στη Nashville, ανέλυσαν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακό νόσημα  σε 4.710 ενήλικες,18 έως 45 ετών.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν μη μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, μεγάλη κατανάλωση για 1-12 φορές το χρόνο ή συχνή (περισσότερες από 12 φορές το χρόνο) και οι ερευνητές συνέκριναν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στις 3 ομάδες.

Μετά από προσαμρογή άλλων παραγόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι νέοι άντρες που ανέφεραν ότι έκαναν συχνά μεγάλη κατανάλωση είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη σε σχέση με όσους δεν έπιναν μεγάλες ποσότητες και με γυναίκες που έπιναν τόσο.

Νέες γυναίκες που ανέφεραν συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου σε σχέση με γυναίκες που δεν έπιναν μεγάλες ποσότητες. 

Πηγές:
JAHA

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου