Νέα έρευνα αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, ακόμα και σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή.

Ο περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά διαβήτη σε χώρες με υψηλότερα και χαμηλότερα επίπεδα, δήλωσαν ερευνητές.

Ο Dr. Ziyad Al-Aly του Washington University στο St. Louis δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει σημαντικό κίνδυνο μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και διαβήτη παγκοσμίως.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ανακάλυψαν αυξημένο κίνδυνο ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που θεωρούνται ασφαλή από τον ΠΟΥ και το U.S. Environmental Protection Agency.

Τα ευρήματα δεν απέδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί διαβήτη.

Στην έρευνα, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνέβαλε σε 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά διαβήτη παγκοσμίως το 2016 ή 14% όλων των νέων περιστατικών εκείνο το έτος.

Υπολόγισαν επίσης ότι χάθηκαν 8,2 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής παγκοσμίως το 2016 λόγω του διαβήτη που συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Εκτιμάται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει την παραγωγή ινσουλίνης και προκαλεί φλεγμονή εμποδίζοντας τον οργανισμό να μετατρέπει το σάκχαρο σε ενέργεια, εξηγούν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet Planetary Health. 

Πηγές:
The Lancet Planetary Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας