Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι όταν διατροφή με υψηλά λιπαρά και πολλή ζάχαρη που οδηγεί σε παχυσαρκία συνδυάζεται με το φυσιολογικό γήρας μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην εμφάνιση νόσου του Alzheimer.

Επιπλέον, ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου ανταποκρίνονται διαφορετικά σε παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τη νόσο Alzheimer. 

Ερευνητές του Brock University στο Ontario, εξέτασαν την επίδραση διατροφής που οδηγεί σε παχυσαρκία, στην αντίσταση στην ινσουλίνη και δείκτες φλεγμονής και κυτταρικού στρες. Αυτοί οι παράγοντες φάνηκε να εμπλέκονται στην εξέλιξη της νόσου κατά τη διάρκεια γήρανσης των ποντικών.

Μια ομάδα ποντικών έλαβε διατροφή με πολλά λιπαρά και σάκχαρα, ενώ η ομάδα ελέγχου ακολούθησε φυσιολογική διατροφή.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα στρες και φλεγμονής στον ιππόκαμπο και στον προμετωπιαίο φλοιό μετά από 13 εβδομάδες τήρησης της διατροφής.

Συνέκριναν τον εγκέφαλο ηλικιωμένων ποντικών με αυτόν νεότερων. Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η ομάδα που έλαβε πολλά λιπαρά και σάκχαρα είχε σημαντικά υψηλότερους δείκτες φλεγμονής, αντίσταση στην ινσουλίνη και κυτταρικό στρες σε περιοχές του ιππόκαμπου που εκτιμάται ότι εμπλέκονται στην εξέλιξή της νόσου Alzheimer.

Ο προμετωπιαίος φλοιός της ομάδας με τη διατροφή που περιείχε πολλά λιπαρά και ζάχαρη είχε περισσότερα σημάδια αντίστασης στην ινσουλίνη αλλά δεν άλλαξαν οι δείκτες φλεγμονής και κυτταρικού στρες.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι συγκεκριμένες ανά περιοχή διαφορές μεταξύ προμετωπιαίου φλοιού και ιππόκαμπου σε αντίδραση της γήρανσης με την παραπάνω διατροφή δείχνει ότι η αιτιολογία της νόσου δεν είναι ομοιόμορφη στον εγκέφαλο.

Τα επίπεδα φλεγμονής της ομάδας ελέγχου επίσης αυξήθηκαν μετά τη δοκιμή σε σχέση με τις αρχικές μετρήσεις.

Αυτά τα αποτελέσματα στηρίζουν τη θεωρία ότι η γήρανση καθαυτή παίζει ρόλο στην εξέλιξη της νόσου Alzheimer και η παχυσαρκία εντείνει την επίδραση της γήρανσης στην εγκεφαλική λειτουργία.

Η έρευνα παρέχει νέες πληροφορίες σε σχέση με τη μηχανιστική σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και μετάβασης από την ενήλικο ζωή στη μέση ηλικία και σηματοδοτεί αλλαγές που μπορεί να συνδέονται αργότερα με τη νόσο Alzheimer.

Τα αποτελέσματα δείχνουν την αρνητική επίδραση της διατροφής με πολλά λιπαρά και σάκχαρα σε περιοχές του ιππόκαμπου και του  προμετωπιαίου φλοιού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό 

Πηγές:
Physiological Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας