Οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχουν βρει έναν τρόπο να αποτρέψουν την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1 σε μωρά που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο.

Η ιδέα είναι να “εκπαιδευτεί” το ανοσοποιητικό τους σύστημα, με τη χορήγηση ινσουλίνη σε σκόνη, ώστε να τούς παρέχεται προστασία σε όλη τη ζωή.

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που ελέγχει το σάκχαρο του αίματος, και παρατηρούνται διαταραχές στην έκκρισή της στους διαβητικούς.

Οι έγκυες γυναίκες που επισκέπτονται κλινικές μητρότητας στο Berkshire, το Buckinghamshire, το Milton Keynes και το Oxfordshire του Ηνωμένου Βασιλείου καλούνται να συμφωνήσουν με τη συμμετοχή στην έρευνα.

Θα κληθούν να δώσουν στα παιδιά τους σκόνη ινσουλίνης καθημερινά από την ηλικία των έξι μηνών περίπου έως τριών ετών.

Θα δέχονται τακτικές επισκέψεις από την ερευνητική ομάδα για την παρακολούθηση της υγείας του παιδιού τους.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη θα λάβουν την πραγματική ινσουλίνη και οι υπόλοιποι θα πάρουν μια σκόνη ψευδοφαρμάκου που δεν περιέχει φάρμακο.

Ούτε οι ερευνητές ούτε οι συμμετέχοντες θα γνωρίζουν ποια έλαβαν μέχρι τη δοκιμή, ώστε να μην προκαταλάβουν τα αποτελέσματα.

Κίνδυνος

Θεωρείται ότι ένα στα 100 μωρά έχει γονίδια που τα θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1, εξαρτώμενου από ινσουλίνη.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προγραμματίζουν να εξετάσουν 30.000 μωρά.

Η σκόνη ινσουλίνης, που χορηγείται με κουτάλι, μπορεί να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα για να ανέχεται την ινσουλίνη του σώματος καινα αποτρέψει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1.

Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία και μία σειρά από άλλους φορείς και ιδρύματα.

Πρόληψη

Προς το παρόν, δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης του διαβήτη τύπου 1.

Επιστήμονες έχουν δοκιμάσει τη χορήγηση ενός φαρμάκου, που ονομάζεται μετφορμίνη, στην παιδική ηλικία, προκειμένου να ελέγξουν τον διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια δια βίου κατάσταση, όπου το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη, προκαλώντας υπερβολικά υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως τύφλωση, καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα