Στην τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η οποία περιλαμβάνει γονιμοποίηση in vitro, οι γυναίκες εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ορμονών, τα οποία ενδεχομένως να οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο αναπαραγωγικό σύστημα γυναικών που έχουν υποβληθεί σε θεραπείες γονιμότητας είναι αντιφατικά.

Με αυτό το δεδομένο, μελέτησαν στοιχεία 255.786 γυναικών μεταξύ του 1991 και του 2010 και εντόπισαν μια μικρή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης μη επεμβατικών όγκων μαστού και ωοθηκών, αλλά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτός δεν οφείλεται στις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά σε υποκείμενα χαρακτηριστικά των γυναικών που αύξαναν τον κίνδυνο.

Για τη μελέτη αυτή, που κατά τους ερευνητές είναι μακράν η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί για το συγκεκριμένο θέμα, χρησιμοποίησαν αρχεία από τη βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας. Αφού εντόπισαν όλες τις γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κατόπιν συνέδεσαν αυτές τις πληροφορίες με τα εθνικά αρχεία για τον καρκίνο.

Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 8,8 χρόνια. Η μέση ηλικία κατά την πρώτη θεραπεία ήταν τα 34,5 και οι γυναίκες είχαν κατά μέσο όρο 1,8 κύκλους θεραπείας. Στο 44 τοις εκατό αυτών η υπογονιμότητα οφειλόταν σε τουλάχιστον ένα γυναικείο παράγοντα, όπως η ενδομητρίωση, στο 19 τοις εκατό ήταν ανεξήγητη και στο 33 τοις εκατό οφειλόταν σε ανδρικούς παράγοντες, όπως ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων.

Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, οι ερευνητές δεν βρήκαν γενικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή διηθητικού καρκίνου του μαστού που να σχετίζεται με τη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Αυξημένος κίνδυνος μη επεμβατικού καρκίνου του μαστού βρέθηκε σε 1,7 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα και συσχετίστηκε με τον αυξανόμενο αριθμό κύκλων θεραπείας. Ο απόλυτος κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών - επεμβατικοί και οριακής γραμμής όγκοι - ήταν 5 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν βρήκαν γενικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας. 

 

Πηγές:
Πηγή: British Medical Journal

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει