Χάρη στον εν λόγω κανονισμό, οι επιχειρήσεις και οι αρχές της ΕΕ εγγυώνται την ασφαλή χρήση των χημικών προϊόντων και τη σταδιακή κατάργηση των επικίνδυνων ουσιών.Ο REACH συνεχίζει να παρέχει στους Ευρωπαίους τα εξής:

  • Ασφαλέστερα χημικά προϊόντα για τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και το περιβάλλον. Με την εφαρμογή του REACH, η ΕΕ σημείωσε πρόοδο όσον αφορά τον περιορισμό ή την απαγόρευση της χρήσης ορισμένων χημικών προϊόντων που ενδέχεται να είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον, καθώς και όσον αφορά την προώθηση της αντικατάστασης των προϊόντων αυτών από άλλα ασφαλέστερα. Ορισμένα παραδείγματα είναι τα εξής:
  • Απαγόρευση επιβλαβών χημικών ουσιών: έχουν εκδοθεί 18 περιορισμοί για διάφορες ομάδες ουσιών όπως το χρώμιο, το νικέλιο και ο μόλυβδος στα καταναλωτικά προϊόντα• η δισφαινόλη Α, που αποτελεί ενδοκρινικό διαταράκτη, στις ταμειακές αποδείξεις και οι ενώσεις εννεϋλοφαινόλης,που είναι τοξικές για το υδάτινο περιβάλλον, στα είδη κλωστοϋφαντουργίας.
  • Αντικατάσταση των πλέον επικίνδυνων ουσιών («ουσίες που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία») με ασφαλέστερες εναλλακτικές  επιλογές: Μέχρι σήμερα 181 χημικές ουσίες έχουν αναγνωριστεί ως ουσίες που μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον και 43 από αυτές έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο αδειοδότησης του REACH, γεγονός που σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει να λάβουν άδεια για τη χρήση τους και ότι οι ουσίες αυτές θα καταργηθούν σταδιακά καθώς θα καθίστανται διαθέσιμες κατάλληλες εναλλακτικές επιλογές.
  • Δοκιμές χωρίς τη χρήση ζώων: Ο κανονισμός REACH προωθεί εναλλακτικές μεθόδους δοκιμών που δεν περιλαμβάνουν τη χρήση ζώων για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας των χημικών ουσιών, περιορίζοντας την ανάγκη για πειράματα σε ζώα. Η Κομισιόν χορήγησε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση για την υποστήριξη της έρευνας για εναλλακτικές μεθόδους μεταξύ 2012 και 2016.
  • Ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων για την ασφάλεια των χημικών προϊόντων στην ενιαία αγορά της ΕΕ: Μέχρι σήμερα η διαδικασία καταχώρισης στο πλαίσιο του REACH έχει συγκεντρώσει στοιχεία για περισσότερα από 17 000 χημικά προϊόντα σε 65 000 φακέλους καταχώρισης των βασικών χημικών προϊόντων που παράγονται και χρησιμοποιούνται στην ΕΕ. Αυτό συνέβαλε στη βελτίωση της επικοινωνίας και της διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού και επέτρεψε στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει καλύτερα τους κινδύνους που συνδέονται με χημικά προϊόντα και να εναρμονίσει περαιτέρω την εσωτερική αγορά των χημικών προϊόντων.

Ο κανονισμός REACH τέθηκε σε ισχύ το 2007, αντικαθιστώντας το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο για τα χημικά προϊόντα στην ΕΕ που είχε θεσπιστεί στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στη δεκαετία του 1970.

Πηγές:
Πηγή: European Commission

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes