Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές που μελέτησαν 829 αγόρια και κορίτσια, μέσης ηλικίας 13 ετών, τα οποία φορούσαν ηλεκτρονικές συσκευές μέτρησης που παρακολούθησαν τον χρόνο ύπνου, την ποιότητα του ύπνου και τη σωματική δραστηριότητα, για διάστημα 7 έως 10 ημερών. Καταγράφηκαν επίσης 5 παράγοντες που σχετίζονται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο: η περιφέρεια της μέσης, η αρτηριακή πίεση, η HDL ή "καλή" χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ο ανεπαρκής ύπνος ήταν συχνό εύρημα, καθώς βρέθηκε ότι το 31 τοις εκατό των παιδιών κοιμόταν λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα και το 58 τοις εκατό είχε ανεπαρκή αποδοτικότητα ύπνου, όπως αυτή μετρήθηκε με το ποσοστό του χρόνου που ήταν ξύπνια μετά την αρχική έναρξη του ύπνου. Η βραχύτερη διάρκεια του ύπνου και η χειρότερη αποδοτικότητα ύπνου συνδέθηκαν με υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση, χαμηλότερη HDL χοληστερόλη, υψηλότερα τριγλυκερίδια και υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης, όλοι δείκτες χειρότερης μεταβολικής υγείας.

Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο συντομότερος ύπνος συνδέεται με την παχυσαρκία, αλλά σε αυτή τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, οι συσχετισμοί ήταν ανεξάρτητοι από τον δείκτη μάζας σώματος. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους την ηλικία και το φύλο, τη φυλή και την εθνικότητα, την κατανάλωση fast food, τις ώρες που παρακολουθούσαν τηλεοπτικά προγράμματα και άλλους παράγοντες.

"Ήταν έκπληξη το γεγονός ότι διαπιστώσαμε ότι η σχέση δεν εξηγείται πλήρως από τον δείκτη μάζας σώματος", δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Elizabeth M. Cespedes Feliciano, επιστήμονας στο Kaiser Permanente της Βόρειας Καλιφόρνια. "Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι χρησιμοποιώντας αντικειμενικές μετρήσεις δείξαμε ότι τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα του ύπνου έχουν σημασία για τη μεταβολική υγεία."

Πηγές:
Πηγή: περιοδικό Pediatrics

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας