Οι άνθρωποι που νοσηλεύονταν από μανιακό επεισόδιο ήταν 3,5 φορές πιο πιθανό να έχουν φάει κρέας που έχει υποστεί επεξεργασία με νιτρικά παρά άτομα που δεν είχαν σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή.

Αυτό είναι το εύρημα ερευνητών με επικεφαλής τον Robert Yolken της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins σε μια μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry.

Αρχικά, ο Yolken και οι συνάδελφοί του ήθελαν να διερευνήσουν εάν οι ιογενείς λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω τροφίμων μπορούν να συνδεθούν με ψυχικές ασθένειες. Από το 2007 έως το 2017, η ομάδα συνέλεξε στοιχεία δημογραφικών δεδομένων, υγείας και διατροφής από 1.101 άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών με και χωρίς ψυχικές διαταραχές.

Η πιθανότητα εμφάνισης μανίας στο νοσοκομείο ήταν σημαντικά υψηλότερη μεταξύ εκείνων που είχαν φάει παστό κρέας συγκριτικά με τα άτομα χωρίς σοβαρές ψυχιατρικές. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική συσχέτιση με την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος σε άτομα με σχιζοσυναισθηματικές και διπολικές διαταραχές που δεν νοσηλεύονταν για μανία ή για καταθλιπτική διαταραχή.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν επίσης σημαντική συσχέτιση με ψυχιατρικές διαταραχές ή μανία στα άτομα που είχαν καταναλώσει μη παστό κρέας ή ψάρια. Από όλες τις διατροφικές συνήθειες που μελετήθηκαν, τα λουκάνικα ήταν τα μόνα τρόφιμα που ξεχώρισαν, σύμφωνα με τον Yolken.

Πηγές:
Molecular Psychiatry

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις