Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε τη βλάβη του DNA στο δέρμα μετά τη μείωση του πάχους εφαρμογής των αντηλιακών κάτω από 2mg / cm2 – ποσότητα που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές για να επιτύχουν το βαθμό SPF που αναγράφεται στη συσκευασία.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το αντηλιακό με SPF 50, που εφαρμόζεται με τυπικό τρόπο, θα παρέχει στην καλύτερη περίπτωση το 40% της αναμενόμενης προστασίας.

Τα ευρήματα ώθησαν τους ερευνητές να δείξουν ότι οι καταναλωτές χρησιμοποιούν αντηλιακά με πολύ υψηλότερο SPF από ό,τι κρίνουν απαραίτητο, για να εξασφαλίσουν ότι προστατεύονται από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος.

Στο πλαίσιο των ερευνών οι επιστήμονες χώρισαν μια ομάδα 16 ανοιχτόχρωμων εθελοντών σε δύο ομάδες των οκτώ (τρεις γυναίκες και πέντε άνδρες σε κάθε μία). Η μία ομάδα εκτέθηκε μία μόνο φορά σε τεχνητή UVR σε περιοχές όπου έβαλαν αντηλιακό υψηλού SPF διαφορετικού πάχους, που κυμαινόταν από 0,75 mg έως 1,3 mg έως 2 mg / cm2. Η άλλη ομάδα εκτέθηκε σε UVR για πέντε διαδοχικές ημέρες - για να μιμηθεί τη συνεχή έκθεση στις διακοπές. Η δόση της έκθεσης διέφερε, προκειμένου να αναπαραχθούν οι συνθήκες σε διάφορους προορισμούς διακοπών, όπως η Τενερίφη, η Φλόριντα και η Βραζιλία.

Οι βιοψίες του δέρματος των εκτεθειμένων επανειλημμένα σε υπεριώδη ακτινοβολία, έδειξαν σημαντική ζημία στο DNA στις περιοχές που δεν υπήρχε αντηλιακή προστασία, παρόλο που η δόση UVR ήταν πολύ χαμηλή. Η βλάβη μειώθηκε όταν εφαρμόστηκε αντηλιακό πάχους 0,75 mg / cm2 και ακόμα περισσότερο όταν εφαρμόστηκε αντηλιακό 2 mg / cm2, ακόμα και σε πολύ υψηλότερες δόσεις UVR.

Πέντε ημέρες έκθεσης σε υψηλή δόση υπεριώδους ακτινοβολίας με αντηλιακό 2 mg / cm2 έδειξαν σημαντικά λιγότερες βλάβες από την έκθεση σε χαμηλή δόση UVR μόνο μια ημέρα χωρίς αντηλιακό.

Ο συντάκτης της έκθεσης, καθηγητής Antony Young από το King's College του Λονδίνου, δήλωσε: "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αντηλιακό παρέχει σημαντική προστασία από τον καρκίνο που προκαλεί η επίδραση των υπεριωδών ακτινών του ήλιου. Ωστόσο, αυτό που δείχνει αυτή η έρευνα είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται το αντηλιακό παίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητάς του".

Πηγές:
Acta Dermato-Venereology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας