Οι ειδικοί ανέφεραν ότι αυτές οι γυναίκες θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά την υγεία της καρδιάς τους ώστε να προστατευτούν. Από τα αποτελέσματα της μελέτης σε περίπου 15.000 άτομα παρατηρήθηκε μια απότομη αύξηση των ποσοστών εμφάνισης καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε ακτινοθεραπεία, ενώ κάποιες μορφές χημειοθεραπείας συνδέθηκαν με τετραπλάσια αύξηση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Ειδικότερα, η έρευνα του Ολλανδικού Ινστιτούτου Καρκίνου παρακολούθησε 14.645 πάσχουσες από καρκίνο του μαστού μεταξύ 1970 και 2009 -δηλαδή για σχεδόν για τέσσερις δεκαετίες- και εξέτασε κατά πόσο κινδύνευαν από καρδιακές παθήσεις όσες είχαν υποβληθεί σε διάφορες μορφές θεραπείας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 11% των ατόμων που είχαν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία των λεμφαδένων πίσω από το στέρνο εμφάνισε καρδιακή νόσο σε διάστημα δύο δεκαετιών - σε σύγκριση με το 6% αυτών που υποβλήθηκαν σε διαφορετικές μορφές θεραπείας του καρκίνου.

Τα ποσοστά των καρδιακών προσβολών ήταν 50% υψηλότερα στην ομάδα ακτινοθεραπείας, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες που έλαβαν χημειοθεραπεία με βάση την ανθρακυκλίνη είχαν τετραπλάσια ποσοστά καρδιακής ανεπάρκειας από εκείνες τις ασθενείς που υποβλήθηκαν σε άλλες μορφές θεραπείας.

Όταν συνδυάστηκε με ακτινοθεραπεία των λεμφαδένων πίσω από το στέρνο, ο κίνδυνος για εμφάνιση καρδιακής νόσου εννεαπλασιάστηκε, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό περιοδικό Cancer.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας αναμένεται να έχουν μικρότερες επιπτώσεις, επειδή εκθέτουν την καρδιά σε χαμηλότερες δόσεις.

Επιπλέον, οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με τη νόσο σήμερα κανονικά λαμβάνουν ένα επιπλέον φάρμακο που ονομάζεται ταξάνη, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για την καρδιά.

Πηγές:
Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ