Ο λόξιγκας είναι αρκετά ενοχλητικός, ιδιαίτερα για εκείνους που η ακούσια αυτή σύσπαση του διαφράγματος διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο επίμονος λόξιγκας (δύο μέρες ή περισσότερο) και ο ανθεκτικός λόξιγκας (ένα μήνα ή περισσότερο) σχετίζονται με υποκείμενες παθήσεις, σύμφωνα με μελέτη δύο νευρολόγων, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Current Neurology and Neuroscience Reports.

Τόσο ο επίμονος όσο και ο ανθεκτικός λόξιγκας παρεμποδίζουν την κατανάλωση φαγητού ή υγρών με αποτέλεσμα ο ασθενής να αφυδατώνεται και να χάνει βάρος. Επιπλέον, έχει επιπτώσεις στην κοινωνικοποίησή του, αλλά και στον ύπνο, δημιουργώντας σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής ενός ασθενούς, γράφουν δύο νευρολόγοι, η Δρ. Stasia Rouse και ο Δρ. Matthew Wodziak, του Ιατρικού Κέντρου Πανεπιστημίου Loyola στο Μέιγουντ του Ιλινόις.

Κάθε χρόνο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 4.000 άτομα νοσηλεύονται λόγω λόξιγκα. Οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 91% εκείνων με χρόνιο λόξιγκα, και οι περισσότεροι είναι άνω των 50 ετών.

Οι συχνότερες αιτίες του λόξιγκα περιλαμβάνουν την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών και μεγάλων γευμάτων, το άγχος, το αλκοόλ, τα μπαχαρικά, το κάπνισμα ή άλλα ερεθιστικά του πεπτικού συστήματος ή της αναπνευστικής οδού.

Ο χρόνιος λόξιγκας έχει συχνά υποκείμενες αιτίες. Για παράδειγμα, ο λόξιγκας ενός ασθενούς συνδέθηκε με θρόμβωση στους πνεύμονες. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν λόξιγκα, έγραψαν οι ερευνητές Rouse και Wodziak.

Επειδή δεν υπάρχουν επίσημες κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία του χρόνιου λόξιγκα, πολλοί γιατροί βασίζονται στη προσωπική τους εμπειρία. Μερικοί γιατροί θεραπεύουν τον λόξιγκα με διάφορα φάρμακα. Άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης του λόξιγκα μπορεί να περιλαμβάνουν την ύπνωση, τον βελονισμό και την κατάποση κοκκώδους ζάχαρης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα