Νέα έρευνα έδειξε ότι τα οιστρογόνα ενδεχομένως προστατεύουν από την κατάθλιψη που συνδέεται με καρδιακή ανεπάρκεια εμποδίζοντας την παραγωγή χημικών ουσιών που προκαλούν φλεγμονή, στον εγκέφαλο. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physiology--Heart and Circulatory Physiology.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν 2-3 φορές περισσότερες πιθανότητες για κατάθλιψη σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Αιτία εκτιμάται ότι είναι η αυξημένη φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Ερευνητές του University of Ottawa μελέτησαν σε ποντικούς την καρδιακή ανεπάρκεια μετά από καρδιακή προσβολή.

Ενήλικα θηλυκά ποντίκια-με ‘’εμμηνόπαυση’’-συγκρίθηκαν με ενήλικα ποντίκια, αρσενικά και θηλυκά με ωοθήκες.

Μισά από τα πρώτα έλαβαν υποκατάσταση με οιστρογόνα, ενώ τα άλλα μισά όχι. Ως ομάδα ελέγχου χρησίμευσαν ποντικοί χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια που ταιριάστηκαν ανα φύλο.

Εξετάστηκε καταθλιπτική συμπεριφορά, μνήμη, εκμάθηση και ικανότητα ευχαρίστησης. Επίσης, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος για να μετρήσουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Τα αρσενικά ποντίκια αλλά όχι τα θηλυκά, με καρδιακή ανεπάρκεια, είχαν σημάδια κατάθλιψης και φλεγμονή στον εγκέφαλο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Αντίθετα, τα θηλυκά με ‘’εμμηνόπαυση’’ είχαν υψηλότερα ποσοστά καταθλιπτικής συμπεριφοράς σε σχέση με όλα τα αρσενικά ποντίκια που μελετήθηκαν.

Ωστόσο, η ομάδα που έλαβε οιστρογόνα δεν είχε κατάθλιψη ούτε αύξηση φλεγμονής σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη διάθεση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι το φύλο και τα οιστρογόνα επηρεάζουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και την καταθλιπτική συμπεριφορά σε ποντικούς με καρδιακή ανεπάρκεια μετά από καρδιακή προσβολή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη