Στο μενού των καλοκαιρινών διακοπών, για πολλούς άνδρες το σεξ αποτελεί ένα από τα βασικά πιάτα, αν όχι το κυρίως. Γιατί όμως κάποιες φορές παρά τα μαγικά ηλιοβασιλέματα, την ανεμελιά και το φλερτ, η στύση εξαφανίζεται τη στιγμή ακριβώς που δεν πρέπει; Πώς το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά; Ο χειρουργός - ουρολόγος ανδρολόγος, Κωνσταντίνος Ρόκκας, έχει τις απαντήσεις.

"Άνδρες που αντιμετωπίζουν οργανικά προβλήματα αλλά δεν το γνωρίζουν, αποδίδουν συνήθως το πρόβλημα με τη στύση τους στην πίεση του χειμώνα. Περιμένουν λοιπόν εναγωνίως τις καλοκαιρινές διακοπές, ελπίζοντας ότι τότε όλα θα φτιάξουν, εφόσον θα είναι πιο χαλαροί. Δυστυχώς όμως, εάν υπάρχει οργανικό πρόβλημα τίποτα δεν φτιάχνει. Η χαλαρότητα δεν μπορεί να βοηθήσει έναν άνδρα να έχει καλύτερες επιδόσεις στο σεξ και εκεί είναι που επικρατεί άγχος και πανικός. Δεν είναι λίγοι εκείνοι μάλιστα που θεωρώντας ότι έχουν "αποτύχει", ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, επικοινωνούν με τον γιατρό, εν μέσω διακοπών, αναζητώντας επειγόντως λύση."

Υπάρχει όμως και η άλλη μεγάλη κατηγορία. Οι άνδρες που κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχουν μια υγιή σεξουαλική ζωή και οργανώνουν τις διακοπές τους με μεγαλύτερες προσδοκίες στο πεδίο του έρωτα. Άνδρες που είτε βρίσκονται σε μόνιμη σχέση, είτε έχουν ως μόνη προσδοκία το σεξ στις διακοπές και αναμένουν πώς και πώς να επιδοθούν στο "ψάρεμα" ευκαιριακών επαφών.

"Σκέφτονται ότι κατά τις διακοπές πρέπει να κάνουν περισσότερο σεξ", εξηγεί ο κ. Ρόκκας. "Για τον άνδρα που προγραμματίζει να έχει σεξουαλική επαφή της μιας βραδιάς, των δύο, τριών ή πέντε, δεν υπάρχει η δικαιολογία, "είμαι λίγο κουρασμένος, είμαι λίγο αγχωμένος, θα τα βρούμε αύριο", όπως μπορεί να συμβαίνει σε μία σταθερή σχέση. Αυτό όμως μπορεί να αποτελέσει και παγίδα. Γιατί αν η άλλη πλευρά περιμένει από σένα αυτό κατά κύριο λόγο και εσύ θες να το δώσεις και σε μεγαλύτερη ποσότητα και ποιότητα, μπορεί να σε μπλοκάρει το άγχος επίδοσης, ό,τι δηλαδή κυρίως εμφανίζουν οι έφηβοι και οι νέοι άνδρες."

"Και τι μπορώ να κάνω;", θα ρωτήσει ένας άνδρας που ξαπλωμένος στην παραλία, νιώθει ότι "απέτυχε" την προηγούμενη βραδιά και αντιμετωπίζει με τρόμο την επόμενη ερωτική του προσπάθεια;

"Από ψυχολογικής πλευράς, θα του έλεγε κανείς να ηρεμήσει και να μην έχει άγχος", απαντά ο χειρουργός - ουρολόγος ανδρολόγος, Κωνσταντίνος Ρόκκας. "Αλλά αυτό είναι πολύ μεγάλη κουβέντα γιατί αν ήταν εύκολο, θα κλείναμε όλοι το κουμπί του άγχους. Ας προσπαθήσει ωστόσο να ηρεμήσει, να ξεκουράζεται και να μην το εκβιάζει! Όταν κάποια φορά αποτυγχάνουμε, στη συνέχεια το εκβιάζουμε και φυσικά στο τέλος δεν το πετυχαίνουμε. Αυτό είναι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε. Να χαλαρώσει λοιπόν και εφόσον επιτύχει την επιθυμητή στύση, να προχωρήσει. Αν δει ότι δεν έρχεται, με το που θα επιστρέψει από τις διακοπές του να αναζητήσει λύση από έναν ειδικό. Αρχικά θα πρέπει να κάνει ένα screening με έναν ανδρολόγο ώστε να δει αν η αιτία είναι οργανική ή ψυχολογική. Εάν η αιτία είναι ψυχολογική, ο ανδρολόγος θα τον παραπέμψει σε ψυχολόγο και αν είναι οργανική θα του λύσει το πρόβλημα, χορηγώντας του την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με την αιτία."

Όσο πάντως και αν ακούγεται οξύμωρο, οι "αποτυχημένες" σεξουαλικές επαφές των διακοπών, μπορούν να αποδειχθούν και σωτήριες. Με ποιο τρόπο; Λειτουργώντας ως προειδοποιητικό καμπανάκι κινδύνου.

"Στον έλεγχο μετά τις διακοπές, μπορεί ένας άνδρας να ανακαλύψει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Εκεί που νόμιζε ότι είναι απολύτως υγιής και απλώς είχε άγχος, μπορεί να ανακαλύψει σάκχαρο, αρτηριακή πίεση ή καρδιολογικό πρόβλημα, καθώς τα αγγειακά προβλήματα στύσης συνδέονται με τα καρδιολογικά. Το 25% των ανθρώπων που έχουν πρόβλημα στύσης και αυτό οφείλεται σε αγγεία, αντιμετωπίζουν καρδιολογικό πρόβλημα και δεν το γνωρίζουν."

Το αλκοόλ πώς επηρεάζει τη στύση στις διακοπές;  

"Το αλκοόλ χαλαρώνει τις αντιστάσεις που μπορεί να έχει κάποιος αλλά από την άλλη η υπερβολική χρήση του, δεν βοηθάει στη στύση. Το αλκοόλ αυτό που κάνει είναι ότι καθυστερεί την εκσπερμάτιση. Το λίγο αλκοόλ επομένως, χαλαρώνει τις αντιστάσεις και ίσως κάνει καλό ώστε οι άνθρωποι να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο- το πολύ δημιουργεί πρόβλημα."

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που προκαλούν στύση, μπορεί κανείς να τα πάρει με ασφάλεια στις διακοπές;

"Το θέμα είναι ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη στύση είναι φάρμακα", επισημαίνει ο κ. Ρόκκας. "Δεν είναι βοηθητικά, δεν είναι φυτικά και σαφώς μπορεί να έχουν παρενέργειες. Μπορεί λοιπόν να τα πάρει κανείς, αφού όμως γνωρίζει ότι δεν έχει άλλα προβλήματα υγείας. Είναι δύσκολο πολύ να προτείνει κανείς σε έναν άνδρα, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα νησί ή οπουδήποτε αλλού στις διακοπές του, να πάρει ένα χάπι, να προχωρήσει και να το εξετάσει μετά."

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου