Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για έρευνα στα fake news, στις μέρες μας.

Ερευνητές του Massachusetts Institute of Technology (MIT) πραγματοποίησαν ανάλυση της πηγής πληροφόρησης των ημερών μας— Twitter — αναλύοντας 126.000 αμφισβητήσιμα  news stories από 3 εκατομμύρια χρήστες και διαπίστωσαν ότι τα ψευδή γεγονότα μεταδίδονταν γρηγορότερα από τις αληθινές πληροφορίες.

Διεθνής έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2018 υποδεικνύει ότι περίπου 70% των ανθρώπων ανησυχούν ότι τα fake news χρησιμοποιούνται ως ‘’όπλο’’ και το 60% δεν είναι σίγουροι αν μπορούν να ξεχωρίσουν ψευδή από αληθινά γεγονότα.

Έρευνα που παρουσιάστηκε το 2018 στο συνέδριο της American Psychological Association στο Σαν Φρανσίσκο, εξηγεί το φαινόμενο των fake news ως confirmation bias.

Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την τάση να δεχόμαστε πληροφορίες που ταιριάζουν με τις  υπάρχουσες πεποιθήσεις μας και να αγνοούμε πληροφορίες που μας προκαλούν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το confirmation bias αναπτύσσεται νωρίς στη ζωή, καθώς μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τη φαντασία από την πραγματικότητα.

Εξηγεί γιατί δεχόμαστε ή απορρίπτουμε, θυμόμαστε λάθος ή παραποιούμε πληροφορίες, με βάση το αν συγχρονίζονται ή απειλούν την προσωπική μας οπτική γωνία. Μπορούμε να το πολεμήσουμε με διάφορους τρόπους, όπως χιούμορ, θετική δράση και συνειδητή προσπάθεια να ακούσουμε άλλες απόψεις.

 

Πηγές:
 Science

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας