Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η διατροφή με μέτρια κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί ενδεχομένως να είναι το κλειδί για τη μακροζωία.

Ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 15.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, για 25 χρόνια, και ανακάλυψαν ότι η διατροφή με λίγους και πολλούς υδατάνθρακες συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μέτρια κατανάλωση υδατανθράκων (50% έως 55% των θερμίδων) συνδεόταν με το χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Dr. Scott Solomon, του Women's Hospital and Harvard Medical School, υπολόγισαν ότι από την ηλικία των 50 ετών, άνθρωποι που ακολουθούν διατροφή με μέτρια ποσότητα υδατανθράκων θα ζούσαν ακόμα 33 χρόνια- 4 χρόνια παραπάνω από όσους καταναλώνουν πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες και ένα χρόνο περισσότερο από αυτούς με υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι δεν είναι όλες οι διατροφές με χαμηλούς υδατάνθρακες ίδιες.

Η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών και λιπαρών από ζώα αντί για υδατάνθρακες συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών και λιπαρών από φυτικές πηγές και φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, μείωνε τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων ήταν όπως τις ανέφεραν οι ίδιοι και αξιολογήθηκαν μόνο στην έναρξη της έρευνας και 6 χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης στοιχεία περισσότερων των 432.000 ανθρώπων σε περισσότερες από 20 χώρες και ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν υψηλή και χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων είχαν βραχύτερο προσδόκιμο επιβίωσης σε σχέση με όσους είχαν μέτρια πρόσληψη υδατανθράκων.

Καθώς πρόκειται για έρευνα παρατήρησης δεν μπορεί να αποδείξει αιτιατή σχέση.

Η Dr. Sara Seidelmann, καρδιολόγος στο Brigham and Women's Hospital, δήλωσε ότι τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η μετατόπιση σε περισσότερη διατροφή με βάση τα λαχανικά, πιθανόν βοηθά στην πρόληψη σημαντικών μοιραίων νόσων.

Δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες που αντικαθιστούν υδατάνθρακες με πρωτεΐνη ή λιπαρά, κερδίζουν σε δημοφιλία ως υγιεινή στρατηγική και για απώλεια βάρους.

Ωστόσο, τα στοιχεία της ερευνητικής ομάδας υποδεικνύουν ότι διατροφή με βάση ζωικές πηγές και χαμηλούς υδατάνθρακες θα μπορούσε να συνδέεται με βραχύτερη ζωή και δεν θα πρέπει να ενθαρρύνεται.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Public Health journal.

 

Πηγές:
The Lancet Public Health journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;