Η μέτρηση των επιπέδων του ουρικού οξέως στο πλάσμα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον προσδιορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου σε άτομα με στεφανιαία νόσο.

‘Καθρέφτης’ της καρδιαγγειακής υγείας των καρδιοπαθών, είναι το ουρικό οξύ.

Η μέτρηση των επιπέδων του στο πλάσμα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον προσδιορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου σε άτομα με στεφανιαία νόσο.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη. Το παραπάνω συμπέρασμα βασίστηκε στην ανάλυση της μελέτης ΤΝΤ (Treating to New Targets – Θεραπεύοντας προς νέους στόχους).

Η μελέτη διήρκεσε σχεδόν πέντε χρόνια, με τη συμμετοχή 10.001 ασθενών. Οι επιστήμονες χορήγησαν στους ασθενείς ατορβαστατίνη, προκειμένου να μειώσουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Διαπίστωσαν ότι η μείωση σχετίστηκε με εξασθένηση του κινδύνου εμφάνισης μειζόνων καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

Οι ασθενείς εμφάνισαν, επίσης, βελτίωση της νεφρικής τους λειτουργίας, η οποία συνδέθηκε με σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Ανάλογα ευρήματα είχε πρόσφατη μελέτη σε ελληνικό πληθυσμό (GREACE) του Καθηγητή Παθολογίας κ. Βασίλειου Άθυρου. Σύμφωνα με τον καθηγητή ‘η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η ατορβαστατίνη είναι η μοναδική στατίνη με αποδεδειγμένα ωφέλιμη δράση στη νεφρική λειτουργία και στη μείωση του ουρικού οξέος’.


‘Η αντιμετώπιση των ανεξάρτητων αυτών παραγόντων κινδύνου’, σημειώνει ο καθηγητής, ‘οδηγεί σε μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και των θανάτων σε ασθενείς με εγκατεστημένη στεφανιαία νόσο’.

Το ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ κυκλοφορεί στο αίμα, προκύπτει από την αποδόμηση των κυττάρων και το μεγαλύτερο ποσοστό του καταλήγει στα ούρα.

Μπορεί να μειωθεί με περιορισμό του σωματικού βάρους, κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων νερού και βελτίωση των διατροφικών συνηθειών. Καλό είναι να αποφεύγεται το κόκκινο κρέας, η κατανάλωση εντόσθιων ψαριών, ξηρών καρπών σε συνδυασμό με αλκοόλ, και λαχανικών, όπως σπανάκι, σπαράγγια, μπρόκολο και μανιτάρια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο