Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εργαστηριακά πειράματα σε ηλεκτρονικά τσιγάρα έδειξαν ότι περιέχουν καρκινογόνα και άλλα τοξικά χημικά, επικίνδυνα για τους ανθρώπους.

Τα ‘e-cigarettes’, ή αλλιώς ηλεκτρονικά τσιγάρα, είναι συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία και περιέχουν θήκες γεμάτες νικοτίνη και γεύσεις όπως η σοκολάτα, η κόλα ή η τσιχλόφουσκα.

Ενώ οι κατασκευαστές το παρουσιάζουν ως υγιεινό τρόπο καπνίσματος, οι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ δηλώνουν ότι η συσκευή μετατρέπει τη νικοτίνη και τις άλλες χημικές ουσίες σε ατμό, που εισπνέεται από το χρήστη.

Η εκπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ Dr. Margaret A. Hamburg, δήλωσε ότι ο Οργανισμός ανησυχεί για την ασφάλεια αυτών των προϊόντων και το πώς παρουσιάζονται στο κοινό.

Καθώς τα e-cigarettes δεν έχουν υποβληθεί για αξιολόγηση και έγκριση στον FDA , ο Οργανισμός δεν έχει τρόπο να γνωρίζει τα επίπεδα νικοτίνης ή τα ποσοστά ή είδη άλλων χημικών που οι διάφορες εταιρίες αυτών των προϊόντων προσφέρουν στο χρήστη.

Για το λόγο αυτό, ο FDA άρχισε να τα εξετάζει.

Ο FDA ανέλυσε συστατικά από μικρό αριθμό δειγμάτων των περιεχομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, δυο μεγάλων εταιριών. Σε ένα δείγμα εντοπίστηκε χημική ουσία που είναι τοξική για τους ανθρώπους. Σε άλλα δείγματα εντοπίστηκαν καρκινογόνες ουσίες που είναι επικίνδυνες για αυτούς που τα καπνίζουν.

Ο Dr. Jonathan Samet, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, δήλωσε ότι γνωρίζουμε πολύ λίγα σχετικά με αυτές τις συσκευές και πως παραμένει αμφίβολο αν είναι υγιεινές. Ο Dr. Jonathan Winickoff, πρόεδρος της επιτροπής καπνού της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων, δήλωσε ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση σχετικά με τα e-cigarettes.

Θεωρεί πως είναι σημαντικό οι γονείς να γνωστοποιούν στα παιδιά τους ότι τα προϊόντα αυτά δεν είναι ασφαλή και να κάνουν συστάσεις για τη μη χρήση τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024