Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ενέκρινε δωρεά ύψους €1.000.000 για την υποστήριξη αριθμού μη κερδοσκοπικών οργανισμών (ΜΚΟ) που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα Ελλάδας, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον οργανισμό Lifeguards Hellas. Η νέα έκτακτη δωρεά αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των συσσωρευόμενων ανθρωπιστικών επιπτώσεων της αυξανόμενης προσέλευσης προσφύγων. Παρέχει, επίσης, ζωτικής σημασίας υποστήριξη στον μεγάλο και αυξανόμενο αριθμό οργανισμών και εθελοντών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, βοηθώντας στην καταπολέμηση της κρίσης. 

Εκπρόσωποι του Ιδρύματος επισκέφθηκαν την Μυτιλήνη και, ύστερα από συναντήσεις με εκπροσώπους των βασικών φορέων και ΜΚΟ, αποφασίσθηκε η παροχή επιπλέον υποστήριξης στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα Ελλάδας, για την προσφορά καταλυμάτων και μη εδώδιμων προϊόντων (non-food items -NFIs). Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι ένας οργανισμός με τον οποίο το Ίδρυμα έχει συνεργαστεί σε πολλαπλές περιπτώσεις στο παρελθόν για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Με την επικείμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, θα υποστηριχθούν επίσης οι προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με σκοπό την ενίσχυση υποδομών στα σημεία προσάραξης των λέμβων στη Βόρεια Μυτιλήνη, ενώ οι οργανισμοί Lifeguards Hellas και Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας θα υποστηριχθούν επίσης για τις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα. Επιπλέον, το Ίδρυμα θα στηρίξει με δωρεά του την τοπική οργάνωση Starfish, η οποία απαρτίζεται αποκλειστικά από εθελοντές, με στόχο να βοηθήσει την ομάδα να επεκτείνει την υποδομή της, ώστε να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τους εθελοντές που καταφθάνουν από ολόκληρο τον κόσμο για να βοηθήσουν.

Το Ίδρυμα θα συνεισφέρει, επίσης, στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Ένταξη και τη Μετανάστευση (European Program for Integration and Migration - EPIM) και, συγκεκριμένα, στο ειδικό ταμείο για την ένταξη των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής του για την προστασία των παιδιών, της ευπαθούς αυτής πληθυσμιακής ομάδας, σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η συνεισφορά του Ιδρύματος έχει ως στόχο να συμβάλει στη διαμόρφωση και την προώθηση του πανευρωπαϊκού προγράμματος στην Ελλάδα.

«Το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης έχει δημιουργήσει ένας ασταθές και μη βιώσιμο περιβάλλον», δήλωσε η Μυρτώ Ξανθοπούλου, Συντονίστρια Δωρεών στον Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας του ΙΣΝ. «Έχοντας βιώσει την κατάσταση από κοντά και συζητήσει εκτενώς με τις ΜΚΟ που παρέχουν κρίσιμης σημασίας υποστήριξη στο πεδίο, αντιλαμβανόμαστε τις αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες και, για αυτό το λόγο, το Ίδρυμα θα στηρίξει στρατηγικές συνεργασίες, οι οποίες ελπίζουμε πως θα συμβάλουν στην άμεση ενίσχυση και ανακούφιση των πιο αδύναμων και ευπαθών πληθυσμών».

Η νέα έκτακτη δωρεά αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης δωρεάς, ύψους €750.000 προς τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα Ελλάδας και τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (IRC), η οποία εγκρίθηκε από το ΔΣ του Ιδρύματος στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015. Η πρώτη έκτακτη δωρεά υποστήριξε τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, καθώς και στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]