Ένα νέο, αυστηρότερο πλαίσιο αυτορρύθμισης του κλάδου, παρουσίασε την Τρίτη το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης παρουσίασης του νέου, επικαιροποιημένου Κώδικα Δεοντολογίας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας.

Ο αναθεωρημένος Κώδικας Δεοντολογίας καθορίζει μία σειρά από πιο 'σφιχτούς' κανόνες στην προώθηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ορίζει 'πλαφόν' στις χορηγίες για τα Συνέδρια και διαμορφώνει συγκεκριμένους όρους για τη συμμετοχή των επαγγελματιών Υγείας σε αυτά.

Επιπλέον, η αναθεώρηση απαντά και στην ανάγκη να τεθούν συγκεκριμένα όρια στις δωρεές, να θεσπιστούν κριτήρια σε ό,τι αφορά τις έρευνες αγοράς καθώς και να διευκρινιστούν ορισμένες παράμετροι αναφορικά με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Αποτελεί μία μετεξέλιξη του πρώτου Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος είχε θεσπιστεί το 2002, 'Διαφάνεια στην πράξη. Απαντώντας στα σημεία των καιρών και στην εποχή που ζούμε', όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ.

Κωνσταντίνος Φρουζής.

Κρίση

Σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, η χώρα μας διέρχεται μία μεγάλη κρίση και ο κλάδος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων δίνει το μήνυμα για περισσότερη διαφάνεια:

'Ως βιομηχανία - ηγέτης που είμαστε, οφείλουμε να δώσουμε το παράδειγμα μίας άλλης νοοτροπίας, προσαρμοσμένης στην εποχή μας'.

Στην Ελλάδα της κρίσης, η νοοτροπία αυτή, θα συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια που πρέπει να κάνει η χώρα μας, για να οδηγηθεί σε τροχιά αξιοπιστίας και ανάπτυξης.

Δεσμευόμαστε να εντείνουμε την προσπάθεια, ώστε να συμβάλλουμε στη διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση της επιστημονικής κοινότητας.

Το 2002, με τον πρώτο Κώδικα Δεοντολογίας μπήκαν τα θεμέλια. Το 2012, ο Κώδικας Δεοντολογίας γίνεται ακόμη πιο αυστηρός.

Βάζουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Τόσο ψηλά, όσο αρμόζει σε μία ηγέτιδα βιομηχανία και στο αύριο της χώρας'.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ εξήρε τα μέλη του Συνδέσμου για τη συλλογική προσπάθεια που κατέβαλαν, προκειμένου να αναθεωρηθεί ο Κώδικας Δεοντολογίας και υπογράμμισε το γεγονός πως 'οι νέες ρυθμίσεις εγκρίθηκαν ομόφωνα στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου που έγινε στις αρχές Νοεμβρίου'.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ, κ. Μάρκος Γερασόπουλος ανέφερε ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ είναι εναρμονισμένος με διεθνείς κανόνες πρακτικών, οι οποίες διέπουν τη λειτουργία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη και παγκοσμίως:

'Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, έχουμε συνεργαστεί με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για την αναθεώρησή του.

Με την επικαιροποίηση του Κώδικα κάνουμε το αυτορρυθμιστικό πλαίσιο ακόμη πιο αυστηρό: περισσότερα πεδία κάλυψης στη δραστηριοποίησή μας, μεγαλύτερες κυρώσεις, διπλασιασμό των προστίμων στα μέλη που δεν συμμορφώνονται'.

Εκστρατεία

Από τον Νοέμβριο όπου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του ΣΦΕΕ και οριστικοποιήθηκε η επικαιροποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας, ο Σύνδεσμος έχει ξεκινήσει μία ενημερωτική εκστρατεία προς τους φορείς, από τους οποίους ζητήθηκε να συνεισφέρουν ο καθένας μέσα από τη δική του θεσμική δραστηριοποίηση, στην εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας και την επίτευξη των στόχων του.

Η εκστρατεία κορυφώθηκε με εκδήλωση παρουσίασης του Κώδικα Δεοντολογίας στους πολιτειακούς και θεσμικούς εκπροσώπους την Τρίτη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η επικεφαλής Γραφείου Αθηνών της Task Force για την Ελλάδα κ. Ζωρζέττα Λάλη, ο πρόεδρος του ΕΟΦ καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας, ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, ο πρόεδρος της Οργάνωσης 'Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς' καθηγητής κ.

Κώστας Μπακούρης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Αττικής κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, η πρόεδρος του ΙΣΠ κ.

Βαρβάρα Ανεμοδουρά, ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών κ. Αθανάσιος Σκουτέλης και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ιατρικών Επισκεπτών κ. Γεράσιμος Κονιδάρης.

Ημέρα

Η 28η Ιανουαρίου 2013, ορίστηκε ως Ημέρα του Κώδικα Δεοντολογίας, καθώς το σύνολο των ιατρικών επισκεπτών, απ΄ όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, θα επικοινωνεί τις αρχές του Κώδικα στους γιατρούς, τους οποίους θα επισκέπτονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο ΣΦΕΕ, στο ανωτέρω πλαίσιο, διαμορφώνει, επίσης, ειδική ενότητα για τον Κώδικα Δεοντολογίας στην ιστοσελίδα του, όπου θα αναρτώνται δημόσια όλες οι δωρεές, επιχορηγήσεις ή παροχές σε είδος προς μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και δημόσια νοσοκομεία.

Θα δημιουργηθεί ειδικός κατάλογος, με βάση τα πρότυπα του αντίστοιχου καταλόγου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (EFPIA), για την αξιολόγηση των συνεδρίων. Ο κατάλογος θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΦΕΕ.

Ρυθμίσεις

Οι βασικές τροποποιήσεις του νέου Κώδικα σε σχέση με τον προηγούμενο είναι οι εξής:

Δωρεές:

  • Ορίζεται στο 1% του συνολικού κύκλου εργασιών το μέγιστο ποσό που μπορούν να διαθέσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για σκοπό δωρεάς
  • Στην ιστοσελίδα του ΣΦΕΕ θα αναρτούνται πλέον δημόσια όλες οι δωρεές, επιχορηγήσεις ή παροχές σε είδος προς μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και δημόσια νοσοκομεία ανά φαρμακευτική επιχείρηση
  • Τίθενται συγκεκριμένα κριτήρια για την έγκριση δωρεών, όπως για παράδειγμα είναι πλέον υποχρεωτική η υπογραφή συμβάσεων, το απόσπασμα του ΔΣ, η επιβεβαίωση από τον δωρολήπτη αξιοποίησης της δωρεάς για το συμφωνηθέντα σκοπό.

Συνέδρια & Επιστημονικές Εκδηλώσεις - Ο ΣΦΕΕ υιοθετεί ένα πιο αυστηρό πλαίσιο όσον αφορά στη διεξαγωγή των Συνεδρίων και των Επιστομονικών Εκδηλώσεων:

  • Θεσπίζονται περιορισμοί στον αριθμό των γιατρών και των συμμετοχών τους στα Συνέδρια και τις επιστημονικές εκδηλώσεις.
  • Απορρίπτονται Συνέδρια τα οποία διοργανώνονται σε τοποθεσίες γνωστές για τον ψυχαγωγικό τους ή/και ιδιαίτερα πολυτελή χαρακτήρα (π.χ. spa, resorts, casino κλπ.).
  • Ορίζεται η τουριστική περίοδος (θερινή: 10/6-20/9 & χειμερινή: 10/12 – τέλος Φεβρουαρίου) και δεν επιτρέπονται οι τουριστικοί προορισμοί κατά τη διάρκεια των τουριστικών περιόδων.
  • Ο ΣΦΕΕ θα καταρτίσει λίστα ανάλογη με αυτή της EFPIA (e4ethics) για όλα τα Συνέδρια, η οποία θα δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του.
  • Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή συνοδών μελών σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ακόμα και αν υπάρχει ιδία κάλυψη εξόδων.
  • Περιορίζονται οι χορηγίες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για Συνέδρια και τίθενται συγκεκριμένα ανώτατα όρια.

Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Επαγγελματιών Υγείας προς Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις:

Ο νέος επικαιροποιημένος Κώδικας προβλέπει συγκεκριμένο ανώτατο όριο ετήσιας αμοιβής και θεσπίζει μέσω εσωτερικών διαδικασιών κλίμακες εύλογης αγοραίας αξίας πληρωμών για τυπικές υπηρεσίες και κατηγορίες επαγγελματιών υγείας λαμβάνοντας υπόψη τη βαθμίδα του επαγγελματία υγείας, το χρόνο απασχόλησης και το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας

Έρευνες Αγοράς σε επαγγελματίες Υγείας:

Επιχειρείται για πρώτη φορά η εισαγωγή κριτηρίων και η υιοθέτηση των αρχών του Συνδέσμου Εταιριών Έρευνας Αγοράς Ευρώπης σε ότι αφορά τη διενέργεια έρευνας αγοράς.

Διαδικασία Ελέγχου Εφαρμογής του Κώδικα:

  • Διπλασιάζονται οι ποινές, σε περίπτωση μη εφαρμογής των ρυθμίσεων του Κώδικα και δίνεται αρμοδιότητα στην Επιτροπή Κώδικα Δεοντολογίας & Διαφάνειας του ΣΦΕΕ να εξετάζει αυτεπάγγελτα υποθέσεις.
  • Ενισχύεται η διαφάνεια μέσω της δημοσίευσης και ανάρτησης στην ιστοσελίδα του ΣΦΕΕ όλων των Αποφάσεων τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής.
  • Προβλέπεται διαγραφή φαρμακευτικής εταιρείας μέλος του ΣΦΕΕ σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της με την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής.
  • Ενισχύεται το πλαίσιο ελέγχου εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας.

Δ.Κ

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις