Τέσσερις ώρες διέθεσε το απόγευμα της Τετάρτης ο νέος υπουργός Υγείας στο προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Με δεδηλωμένη την πρόθεσή του να αντιμετωπίσει θετικά “τα θεμιτά συμφέροντα των επαγγελματιών της Υγείας”, ο κ. Βορίδης επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα, τα οποία έχουν οξυνθεί τους τελευταίους μήνες.

Άκουσε με προσοχή τα θέματα που τού έθεσαν οι γιατροί, ενώ ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος τόνισε στον υπουργό τον θεσμικό ρόλο του Συλλόγου και την υποχρέωση της πολιτείας να συνεργάζεται μαζί του.

Δεν αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει, αλλά υποσχέθηκε μέσα από την κοινή συνεργασία θα εξευρεθούν οι δοκιμότερες λύσεις.

Οι γιατροί έθεσαν στον υπουργό τα επτά αγκάθια στη σχέση τους με την πολιτική ηγεσία. Πρόκειται για τα εξής θέματα:

Δαπάνες 

Τονίστηκε με έμφαση στον υπουργό η κάθετη αντίθεση του ΠΙΣ στην μεγάλη περικοπή των δαπανών Υγείας - κάτω του 6% του ΑΕΠ και πολύ κάτω του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οδηγεί σε οριακή λειτουργία του συστήματος Υγείας και απειλείται με κατάρρευση, λόγω της αποδυνάμωσης του.

Νοσοκομεία

Η μειωμένη επιχορήγηση των νοσοκομείων κατά 500 εκατομμύρια από τον προηγούμενο χρόνο, η υποστελέχωση, οι δραματικές ελλείψεις, επικινδυνότητα της περίθαλψης στις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, οι απλήρωτες εφημερίες των ιατρών, η μη ασφαλής εφημέρευση, οι μεγάλες περικοπές στους μισθούς και στις εφημερίες, έχουν οδηγήσει τη νοσοκομειακή περίθαλψη σε ασφυξία και τους ασθενείς σε μεγάλη ταλαιπωρία.

Τονίστηκε επίσης η κάθετη αντίδραση του ΠΙΣ στα απογευματινά ιατρικά χειρουργεία των νοσοκομείων με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία να ασχοληθεί άμεσα με τη στελέχωση των 200 κλινών εντατικής θεραπείας των οποίων η υποδομή υπάρχει, όπου μπορούν να νοσηλευτούν 5.000 άνθρωποι ετησίως και να σωθεί το 50%.

Η αντίθεση του ΠΙΣ για την περαιτέρω προσπάθεια ιδιωτικοποίησης νοσοκομείων και άλλων δημοσίων δομών Υγείας, εκφράστηκε με κατηγορηματικό τρόπο προκειμένου να μην επιδεινωθεί η ανθρωπιστική κρίση και αποδυναμωθεί περισσότερο η κοινωνική προστασία.

Ζητήθηκε ιδιαίτερη μέριμνα για τις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές και λόγω των εγγενών δυσκολιών αλλά και των μεγάλων επισκεπτών αυτών των περιοχών της χώρας.

ΠΕΔΥ

Όσον αφορά το ΠΕΔΥ, χαρακτηρίστηκε λανθασμένη η πολιτική της προηγούμενης ηγεσίας και της κυβέρνησης συνολικά.

Οδήγησε – είπαν – σε αποδυνάμωση των μονάδων, σε βίαιη αποπομπή 2.500 ιατρών, σε στέρηση των πολιτών, των ιατρών που χρόνια είχαν συνηθίσει και σε απαξίωση του ρόλου και της λειτουργίας αυτών που παρέμειναν.

Χωρίς βαθμούς ένταξης στο σύστημα, χωρίς σαφείς κανόνες λειτουργίας, με αποδυνάμωση των μονάδων πρόληψης και των εργαστηρίων, με έλλειψη σύνδεσης με τα νοσοκομεία, η λειτουργία του ΠΕΔΥ καθίσταται έντονα προβληματική για το μέλλον, και, για τους ιατρούς που εντάχθηκαν, το μέλλον τους αβέβαιο.

Πάροχοι

Ζητήθηκε η θεσμοθέτηση εθνικής συλλογικής σύμβασης του ΠΙΣ με τον ΕΟΠΥΥ για όλες τις συμβάσεις που θα αφορούν φυσικά πρόσωπα, ιατρεία ή εργαστήρια, με αξιοπρεπείς, κατά πράξη και περίπτωση, αμοιβές.

Ζητήθηκε, επίσης, τακτοποίηση όλων των ληξιπροθέσμων βεβαιωθεισών και παρελθόντων ετών οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας και άμεσα φορολογική τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που έχει δημιουργήσει το claw back και rebate.

Άμεση εφαρμογή των συνταγογραφικών οδηγιών, διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν δοθεί από τον ΠΙΣ προς το Υπουργείο και εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την κατάργηση του απαράδεκτου claw back και rebate.

Οι γιατροί τόνισαν ότι ο σημερινός προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις των 300 εκατομμυρίων θα δημιουργήσει προβλήματα, από τη μία πλευρά στην περίθαλψη, και, από την άλλη πλευρά, βιωσιμότητας των εργαστηρίων και ιατρείων.

Ζητήθηκε η έκδοση της υπουργικής απόφασης το σχέδιο, της οποίας είχε υπογραφεί από την προηγούμενη ηγεσία σχετικά με τη λειτουργία των εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων και με πλαφόν λειτουργίας ανά πάροχο και περιφέρεια.

Αστικά Κέντρα Υγείας

Προτάθηκε η δημιουργία αστικών Κέντρων Υγείας, τα οποία θα εφημερεύουν σε 24ωρη βάση και θα αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία.

Παράλληλα, να υπάρχουν δημόσια πολυϊατρεία, τα οποία θα λειτουργούν σε κάθε δήμο με λειτουργική διασύνδεση με τα αστικά κέντρα υγείας και με συμβάσεις ιατρών μη αποκλειστικής απασχόλησης από τους ιατρούς που απεπέμφθηκαν και όχι μόνο.

Φάρμακα

Εκφράστηκε η αντίθεση του ΠΙΣ στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο 1,9 δισ. το 2014 με το πλαφόν συνταγογράφησης, τις μεγάλες επιβαρύνσεις των ασθενών και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), η οποία επιφέρει μεγάλη επικινδυνότητα για την περίθαλψη των πολιτών.

Απαίτηση του ΠΙΣ είναι κανένα φάρμακο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή για να σταματήσει αυτό το αλαλούμ της περίθαλψης.

Άμεσα θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ηλεκτρονική κάρτα Υγείας παρακολούθηση και καταγραφής όλων των υπηρεσιών, για τον έλεγχο, την παρακολούθηση αλλά και ενημέρωση του ιστορικού του ασθενούς.

Εκπαίδευση

Η ιατρική εκπαίδευση πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλο τρόπο μέσα από την ενδυνάμωση του ρόλου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και του ΠΙΣ και όχι από επιτροπές ημετέρων προσώπων που αποφασίστηκαν σε κλειστούς θαλάμους του υπουργείου.

Τονίστηκε στον υπουργό, η αθρόα μετανάστευση νέων ιατρών, τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο μέλλον και η επικίνδυνη μείωση αναμονής για ειδίκευση σε κρίσιμες ειδικότητες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]