Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό η υφυπουργός Υγείας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Από την ελληνική πλευρά έναντι των δανειστών μας, υπάρχει το εξής αξίωμα: η τήρηση του προϋπολογισμού Υγείας. Βεβαίως είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό, αλλά βάζουμε από την άλλη πλευρά, την προϋπόθεση να μη διαλύεται το σύστημα περίθαλψης. Αυτό ετέθη σε πολύ ισχυρή βάση και εκτιμώ είναι η αρχή, πάνω στην οποία θα κινηθεί η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου». 

Συνέχισε, σημειώνοντας πως «υπάρχει η ανάγκη εσωτερικής ανακατανομής των πόρων, διότι η Υγεία είναι προτεραιότητα από τη φύση της και ειδικότερα, η δημόσια υγεία και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Αυτό είναι εσωτερική συζήτηση και αφορά εμάς και όχι τους εταίρους μας. Θα δώσουμε έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενισχύοντας σημαντικά την πρόληψη, κάτι που βοηθάει να κρατάς τον πληθυσμό υγιή, αλλά επιπλέον, κάτι που κοστίζει λιγότερο στα συστήματα κοινωνικής προστασίας και στην οικονομία γενικότερα».

Ψυχική Υγεία

Σε ότι αφορά την ψυχική υγεία, η κ. Παπακώστα ανέφερε ότι «δεν μας ενδιαφέρει να γίνει απλώς μια ψυχική μεταρρύθμιση χωρίς να είναι βιώσιμη. Για τον λόγο αυτό, δίνοντας όλη την τεκμηρίωση, διεκδίκησα προσωπικά κατά τη συνάντησή μου με τον Επίτροπο Lazlo Andor, 30 εκ. ευρώ, προκειμένου μην κληθούμε, μετά το 2015, να καλύψουμε μόνοι μας, από εθνικούς πόρους, το θέμα της ψυχικής υγείας».

Η κ. Παπακώστα επανέλαβε την εξαγγελία 2.800 προσλήψεων στην υγεία από γιατρούς, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες εντός του επομένου εξαμήνου, ενώ για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την έναρξη λειτουργίας του ΠΕΔΥ, είπε χαρακτηριστικά: «Το ΠΕΔΥ τώρα ξεκινάει να υλοποιείται και εμείς είμαστε εδώ να θεραπεύσουμε τυχόν προβλήματα που υπάρχουν κατά την εφαρμογή του... Όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα πράγματα θα πρέπει να τα τρέξουμε με έναν ενιαίο βηματισμό. Δεν μπορεί η πολιτική ηγεσία να τρέχει γρηγορότερα και να μην ακολουθείται από τις υπηρεσίες».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες