Σε αποασυλοποίηση μεγάλου αριθμού χρονίων ασθενών από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Δαφνί, έχουν οδηγήσει οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του τελευταίου εξαμήνου, ενώ με την υποδοχή των ψυχιατρικών κλινικών του από τα γενικά νοσοκομεία της Αττικής στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα επιτευχθεί η οριστική κατάργηση του ασύλου.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε σημερινή συνάντηση εργασίας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής-Δαφνί, σε συνέχεια της ευρείας σύσκεψης την περασμένη Παρασκευή 25 Ιουλίου στο Υπουργείο Υγείας. Στη συνάντηση στο υπουργείο, δόθηκαν κατευθύνσεις και οδηγίες από την Υφυπουργό Υγείας κ. Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου για το μετασχηματισμό των Ψυχιατρείων που έχουν απομείνει στη χώρα και την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Στη συνάντηση εργασίας που οργάνωσε ο Διοικητής του Ψυχιατρείου κ. Παύλος Θεοδωράκης, συμμετείχαν η Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Φωτεινή Κουλούρη, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας κ. Βασίλης Τσιτομενέας, στελέχη της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και της Τεχνικής Υπηρεσίας, και του Μηχανισμού Υποστήριξης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης του Υπουργείου Υγείας, οι Διευθυντές των Υπηρεσιών του ΨΝΑ, Ιατρικής κ. Δημήτριος Παπαϊωαννίδης, Νοσηλευτικής κ. Βασιλική Μούγια και Διοικητικής κ. Αλεξάνδρα Κυβέλου και ο Αναπληρωτής Διοικητής του ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο κ. Θανάσης Θεοχάρης.

Κατά τη συνάντηση:
- οριοθετήθηκε ο οδικός χάρτης για το μετασχηματισμό του ΨΝΑ-Δαφνί,
- προτάθηκε ο ορισμός των τεχνικών κλιμακίων για την ανάπτυξη των ψυχιατρικών κλινικών στα Γενικά Νοσοκομείο της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής,
- αναπτύχθηκε το πλαίσιο λειτουργίας εξειδικευμένων ψυχο-ιατροδικαστικών τμημάτων και
- προγραμματίστηκε η δημιουργία επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη των αναγκαίων κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις υπηρεσίες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), αξιοποιώντας την μεταρρύθμιση που συντελείται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας.

Η Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας κ. Φωτεινή Κουλούρη εξήρε την εργώδη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που συντελείται στο ΨΝΑ-Δαφνί τους τελευταίους 6 μήνες και η οποία οδήγησε στην αποασυλοποίηση μεγάλου αριθμού χρονίων ασθενών από το Ψυχιατρείο, ενώ ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας κ. Βασίλης Τσιτομενέας διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια στο αμέσως προσεχές διάστημα ώστε να είναι σε ετοιμότητα τα Γενικά Νοσοκομεία που θα υποδεχθούν τις ψυχιατρικές κλινικές για την οριστική κατάργηση του ασύλου.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας